zelenski-nacisticki-simboli

Predsjednik SAD, Džo Bajden, nedavno je iznenada posjetio Kijev i izrazio podršku Ukrajini i predsjedniku te zemlje, Volodimiru Zelenskom. S obzirom na to da su dva predsjednika česti “gosti” Raskrinkavanja, kao da je bilo za očekivati da će i njihov susret izroditi nove teorije.

Društvenim mrežama i regionalnim medijima kruži isječak iz snimka Bajdenove posjete. Ono što se spori, odnosno pitanje koje se pojavilo je – da li je kamera slučajno uhvatila dvojnika Zelenskog, i to tik uz Bajdena. U naslovima i pratećim tekstovima postova na Fejsbuku, između ostalog, se kaže: (1, 2, 3, 4, 5, 6)

ŠOKANTAN SNIMAK: Dvojnik Zelenskog pored Bajdena

Hm….izgleda da Zelenski ima dvojnika…..jedan dočekuje ispred zgrade, a drugi je turistički vodič po bunkeru! Slava Heroju!

DVOJNIK ZELENSKOG PORED BAJDENA, INTERNET GORI! ZAPAD I KIJEV TVRDE DA PUTIN IMA BAR TRI DVOJNIKA! Šta reći, varaju li nas oči, ili…

Ovom temom bavile su se i kolege iz fekt-čeking portala Boom. Prema njihovom istraživanju, na isječku nije dvojnik Zelenskog, već njegov šef obezbjeđenja Maksim Donec. On je na tu poziciju došao 2019, o čemu su pisali svjetski mediji, a od tada je i često “uhvaćen” u društvu ukrajinskog predsjednika. Kao dokaz za to, Boom je došao do članka sa jednog finskog sajta, na kojem se Donec vidi pored Zelenskog u više navrata.

O dezinformacijama vezanim za rat u Ukrajini, a među kojima se pominje i teorija o dvojniku Zelenskog, pisao je i BBC.

Ono što je možda potaklo regionalne medije i korisnike društvenih mreža da se pozabave teorijom o dvojniku Zelenskog jeste činjenica da se na pomenutom isječku dvojica Ukrajinaca zaista liče. Odnosno, imaju sličnu frizuru i bradu, a obučeni su praktično identično.

Ipak, kraćom pretragom je moguće doći do dokaza da u pitanju nije dvojnik ukrajinskog predsjednika. Zbog toga ove objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 13.3.2023.

Portal Webtribune.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article