Eskobar govorio da će Rusija pokušati da izazove tenzije, ne sukobe

968

Predstojeći predsjednički izbori u Crnoj Gori najpopularnija su tema u zemlji, ali i veoma popularna tema regionalnih medija. Dešavanja se prate i daleko, sve do Vašingtona. Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, održao je onlajn brifing sa novinarima iz regiona i odgovarao na goruća pitanja. Jedno od njih ticalo se stranih uticaja za vrijeme izbora.

Domaći i regionalni mediji izvijestili su o Eskobarovom odgovoru: (1, 2, 3, 4)

“RUSIJA ĆE POKUŠATI DA IZAZOVE SUKOBE U PREDIZBORNOM PERIODU”: Eskobar pozvao crnogorske institucije na oprez

Eskobar: Rusija će pokušati izazvati sukobe u Crnoj Gori

Gotovo svi crnogorski mediji (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) prenijeli su vijest koja se odnosila na Eskobarovu poruku. U naslovu ne pominju sukobe, ali pominju u samom tekstu:

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je kako misli da će Rusija pokušati da ubaci nezdrave narative da izazove unutrašnje tenzije i sukobe u Crnoj Gori u predizbornom periodu…

Eskobar jeste govorio o tenzijama, ali nije pominjao sukobe. Njegov odgovor moguće je pronaći u transkriptu, na sajtu vlade SAD:

“Definitivno mislim, sasvim iskreno, da će Rusija pokušati da ubaci neke narative koji nijesu od koristi, kako bi pokušala da stvori neku tenziju između etničkih grupa u Crnoj Gori u ovoj kampanji. I vjerujem da će to pokušati da urade kroz svoje normalne kanale medijskog dezinformisanja i potencijalno preko nekih proksija. Ali isto tako vjerujem da je narod Crne Gore dovoljno mudar da to shvati i prepozna. Vjerujem da su institucije Crne Gore, koje imaju sposobnost da zahtijevaju transparentnost u izbornim kampanjama i druge zaštite, dovoljno jake da to izdrže. I na kraju, Sjedinjene Države i dalje vide Crnu Goru – i dalje će gledati Crnu Goru kao važnog i cijenjenog saveznika u NATO-u. I nadamo se da će sljedeća vlada nastaviti da bude fokusirana na evropske integracije, posvećena članstvu u NATO-u i posvećena borbi protiv korupcije.”

Iz priloženog je jasno da Eskobar nije rekao da će Rusija pokušati da izazove unutrašnje sukobe, već tenzije u Crnoj Gori.

Zbog neprecizne interpretacije i prevoda dijela obraćanja američkog zvaničnika koji se odnosio na ruski uticaj na crnogorske izbore, portalima koji su te tvrdnje objavili u tekstovima dajemo ocjenu greška.

Ocjenu “Greška” dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost.


Medijima koji su ove tvrdnje iskoristili za senzacionalističke naslove ističući Eskobarove riječi da će Rusija pokušati da izazove sukobe u Crnoj Gori, iako on to nije rekao, dajemo ocjenu dezinformacija.

 Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 8.3.2023.

Portal Region.alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Analitika objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 10.3.2023.

Portal Hayat.ba objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article