Nacionalna galerija u Londonu neutemeljeno optužena za rusofobiju 

398

Veći dio međunarodne zajednice je osudio Rusiju zbog agresije na Ukrajinu, što je pokrenulo narativ o porastu “rusofobije”, odnosno animozitetu prema ruskoj kulturi i nasljeđu. 

Jedna od posljednjih tvrdnji je da će Nacionalnma galerija u Londonu ukloniti jednu od slika poznatog holandskog slikara Jan Van Ajka, a razlog je – lik na portetu liči na Vladimira Putina. (1, 2, 3, 4)  

“Rusofobija u punom zamahu. Londonska Nacionalna galerija želi da skloni sliku Jana van Ajka jer posetioci protestvuju da mnogo liči na Putina. Slika je iz 1434. godine”, navedeno je u objavi jednog korisnika Fejsbuka” 

“Portret Arnolfinijevih”, kako glasi naziv umjetničkog djela, Van Ajk je naslikao 1434, a široj javnosti je predstavljena 1843. godine u Nacionalnoj galeriji u Londonu. 

Slika predstavlja portret italijanskog trgovca Đovanija Arnolfinija i njegove žene, Konstance Trente, kćerke italijanskog trgovca u njihovom domu u flamanskom gradu Brižu. Istoričari umjetnosti su ukazali da je naslikana scena privatne ceremonije venčanja u umjetničkoj teoriji simbol bračnog života, odnosno bliskost bračnog para. 

Kako je ljepota umjetnosti upravo u subjektivnom tumačenju onog ko je posmatra, pojedini korisnici društvenih mreža su prepoznali Putinov lik u Van Ajkovom umjetničkom djelu. 

Slika nema nikakve veze sa Rusijom, niti sa Putinom i ona neće biti uklonjena iz londonske Nacionalne galerije. 

Nijedan izvor nije naveden koji bi potvrdio da Galerija uklanja čuvenu sliku iz svoje postavke, a ni internet pretraga ključnih riječi ne dokazuje da je informacija tačna. 

Više fakt-čeking platformi i organizacija se bavilo vjerodostojnošću ove tvrdnje koja je inicijalno objavljena na medijima i društvenim mrežama na stranom govornom području, ukazujući da je u pitanju netačna informacija. 

Potparol muzeja, Esmi Rajt, nedvosmisleno je potvrdio da je umjetničko djelo i dalje izloženo i nema naznaka da će u budućnosti biti uklonjeno.

„Nema planova da se ova slika ukloni iz postavke galerije“, napisao je Rajt u odgovoru AP-u.

Dakle, niti je posrijedi odraz rusofobije, niti je tačna tvrdnja da je Nacionalna galerija u Londonu uklanja sliku holandskog slikara zato što ima sličnosti sa likom Putina. 

Objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article