NATO ne planira da podijeli Srbiju na okupacione zone  

1856

Cijeli svijet sa pažnjom posmatra dešavanja na Kosovu nakon posljednjih incidenata. To svakako ne sprječava dezinformatore da šire razne narative od kojih neki mogu biti izuzetno opasni i dovesti do jačanja tenzija.  

Na Fejsbuku se masovno širi objava na kojoj se vidi karta Srbije, koja je navodno podijeljena na zone, a tu fotografiju prati tekst:  

Rat na Kosovu izgleda pocinje 
Objavljena karta NATO pakta o podjeli SRB na okupacione zone 
Pogledajte zastavice po zonama i znacete koja clanica treba da okupira koji dio teritorije 

Na fotografiji se aludira da će u Srbiji biti stacionirano 50 hiljada trupa pod direktnom NATO komandom, a kao navodni izvori informacije navode se visoka tijela Alijanse. 

Post je za kratko vrijeme dobio ogromnu pažnju na Fejsbuku u vidu lajkova i komentara, a kada se uzme u obzir i to da je podijeljen više puta, onda je njegov domet još više zabrinjavajući.  

Obrnutom pretragom fotografije dolazi se do dva naloga na Reddit-u, gdje se ne navodi njen originalni izvor. U tredovima se može naći samo prepiska korisnika koji su dali sebi na maštu. Međutim, moguće je da je ona potekla od Guntera Felingera, po svom kazivanju – osnivača NVO koja zagovara širenje NATO-a, a koju su pogledale na desetine hiljada ljudi na mreži X. Felinger je poznat po oprečnim komentarima protiv Srbije i Rusije. Njegov stav je čak i da treba bombama krenuti na Beograd kako bi se “sačuvao mir na Balkanu”. Radi se o interesantnom tipu, koji se lako može “potkrasti” kao zvaničnik Alijanse, koji je aktivan na društvenim mrežama, ali čija organizacija nema čak ni sajt. 

Zbog svega toga smo kontaktirali direktno press kancelariju NATO-a. Portparol NATO-a, Pol Noelke, u odgovoru na mail za Raskrinkavanje kaže:  

“Sve tvrdnje da NATO planira invaziju ili podjelu Srbije su potpuna besmislica. NATO vodi operaciju podrške miru na Kosovu od juna 1999. godine kao podršku širim međunarodnim naporima za izgradnju mira i stabilnosti u toj oblasti. KFOR djeluje u skladu sa Poglavljem VII Povelje UN i, kao takav, predstavlja operaciju za sprovođenje mira.” 

S obzriom na zvanični stav NATO-a, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article