Kad nacionalizam i dezinformacije sarađuju 

544

Prošlo je više od tri mjeseca od kada su se završili parlamentarni izbori. Intenziviranje pregovora oko formiranja nove Vlade sačekalo je građane po povratku sa ljetovanja, a intenziviralo se i nagađanje, pretpostavljanje, zagovaranje i dezinformisanje.  

Intenzitet je opet najveći kada u pregovore uskoče nacionalna pitanja ili onako kako ih dosta medija uprošćava – što će nam u Vladi ovi (ubaci naciju 1) a što u Vladi nema onih (ubaci naciju 2)? 

Krenimo iz svog dvorišta. Krajem avgusta su nas pojedini portali koji nimalo skriveno podržavaju ove a ne one, podsjetili kako je predsjednik Jakov Milatović nekada rekao da novoj Vladi neće biti mjesta za Bošnjačku stranku. Zapravo, podsjetili su na svoju raniju dezinformaciju kada su, najblaže rečeno, slobodno interpretirajući Milatovićev intervju nekako zaključili da je predsjednik, iako je više nego očigledno da nije, izrekao da za BS neće biti mjesta.  

Uslijedilo je dijeljenje navodnog pisma kojim ambasador Peter Felten „naglašava“ da Savezna Republika Njemačka ne smatra da bi bilo produktivno uključiti subjekte koji su ranije imali stavove suprotne NATO alijansi i samoj EU u novu Vladu. Niti je takvog pisma bilo niti je ambasador išta naglašavao. Čak se kroz, nazovi satirične sadržaje, građanima sugerisalo da je Spajić u finalu Mundobasketa navijao za Njemačku, a ne za Srbiju.  

Slobodno tumačenje pregovora otišlo je korak dalje kada je istureno odjeljenje jednog srpskog tabloida objavilo da je Spajić došao na noge da zamoli Jokovića da zajedno prevare narod. U međuvremenu su, nakon pisanja Raskrinkavanja, priznali „da se radi o zabuni“ i izvinili se čitaocima.  

„Otkriveni“ su i planovi da se dok je Milatović u Njujorku na domaćem terenu objavi da je Vlada spakovana. Ti planovi su, tvrde, propali. Ne objašnjavaju kako i zašto, ali jasno kažu da je „Spajić bio vidno nervozan“.  

Kada pogledamo u komšijsko dvorište, vidimo da se iz njega intenzivno gleda u naše, što ne bi bio problem da se preko ograde ne ubacuju spekulacije i dezinformacije. Tako se Spajiću spočitava – s kim si takav si, uz bombastične tvrdnje da su „Spajićevi saradnici optuženi za trgovinu ljudima“, ukazujući na hapšenje savjetnice u ministarstvu kojim rukovodi predsjednik Bošnjačke stranke.  

Ne bi to bilo to bez Hepija i Marića koji građanima Crne Gore „otkriva“ da je izvjesni Kuštrov obećao mandataru zajam od milijardu eura ako iz Vlade izbaci Srbe, dok nas sa Hepija i Raković „obavještava“ da da bi „što pre da sastave Vladu u Crnoj Gori zbog izmena i dopuna zakona da ne bi bilo “Srpskog pitanja”“ i pravi svojevrsni uvod u kampanju za predstojeći popis stanovništva. Naravno, ništa bez jutarnjeg programa Jovane Jeremić i kolega, odakle nam stiže glas da se „sprema nova prevara srpskog naroda u Crnoj Gori“, da „je Spajić produžena ruka Đukanovića“.  

Na kraju, stiglo nam je i tumačenje sveštenog lica koji sudbinu Srba poredi sa stradanjem Jevreja dodajući da je „suštinski ulazak u vladu Crne Gore zabranjen Njegošu i pogotovu kralju Nikoli“. 

S obzirom na informacije o broju ministarstava u Vladi bi se mogli naći resori i za Njegoša i kralja Nikolu, možda bi se oni sjetili da priznaju da Crna Gora ima žestok problem sa dezinformacijama. I u svom dvorištu i onima koja nam dolijeću preko ograde.  

Darvin Murić, Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja 

In this article