NATO vježba „Immediate Response 23” nije izmještena iz Crne Gore 

819

NATO vojna vježba pod nazivom“Immediate Response“ koja je prošle nedjelje počela u Crnoj Gori, očigledno je trn u oku mnogim anti-NATO raspoloženim elementima u našoj zemlji. 

Primjer za to ogleda se u članku portala IN4S u kojem se na podrugljiv način prezentuje „informacija“ da je vježba „Immediate Response 23“ izmještena iz Crne Gore. 

„Munjevito: NATO vježba “Immediate Response 23” izmještena iz BJRCG u BJRM“, naslov je ovog portala

„Immediate Response 23“ ili, što bi stari Crnogorci rekli, „munjevit odgovor 23“ – naziv je vojne vježbe u kojoj učestvuje i Vojska Crne Gore. I, izgleda da je naziv vježbe sasvim adekvatan, budući da se VCG, usljed nemogućnosti da planirane vježbe sprovede u Crnoj Gori, „munjevito“ preselila u – Sjevernu Makedoniju“, navodi se između ostalog i članku. 

Istu tvrdnju IN4S je podijelio i u okviru posta na zvaničnoj fejsbuk stranici

Navode o izmještanju vježbe iz naše zemlje u Sjevernu Makedoniju ovaj medij potkrjepljuje objavom Ministarstva odbrane Crne Gore u kojoj je saopšteno da se pripadnici 1. pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore nalaze se na poligonu “Krivolak” u Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje u sastavu multinacionalnog bataljona, kao bataljonska vatrena grupa, učestvuju na vježbi “Immediate Response 23”, vježbaju izvršenje bojevih gađanja minobacača 120 mm i 82 mm. 

Uprkos ovoj informaciji, tvrdnja o izmještanju vježbe iz Crne Gore apsolutno je netačna. 

Naime, “Immediate Response 23” dio je velike međunarodne vježbe, koju predvode SAD “DefenderEurope23”, na kojoj oko 24.000 vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz, zajednički odgovor na bezbjednosne prijetnje. 

To se između ostalog navodi u objavi na sajtu Vlade Crne Gore

U članku na vladinom sajtu, koji je objavljen povodom početka izvođenja vježbe u Crnoj Gori, naglašeno je i da će se u okviru nje jačati interoperabilnost kroz uvježbavanje kopnenih operacija, koje obuhvataju, pored ostalog, izvođenje složenih borbenih sadržaja u oblasti planinskog ratovanja. 

Pored toga, navodi se i sledeće:  

„Na vježbi na području Crne Gore neće biti korišćena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Sjevernu Makedoniju, gdje će se realizovati artiljerijska bojeva gađanja“. 

Isto smo mogli pročitati i u ranije pomenutoj objavi Ministarstva odbrane Crne Gore na Fejsbuku:

„Pripadnici VCG artiljerijska bojeva gađanja realizuju na poligonima u zemljama okruženja zbog nemogućnosti njihove realizacije na teritoriji Crne Gore, što značajno komplikuje realizaciju vježbe i iziskuje neuporedivo veće troškove i izdvajanja finansijskih sredstava iz Budžeta“.

Da na teritoriji Crne Gore u okviru ove vježbe neće biti realizovana bojeva gađanja potvrdio je i komandant 1. pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore, potpukovnik Miloš Gačević. 

On je u razgovoru za Pobjedu kazao da će takav vid vježbe biti sproveden u drugom dijelu iste koji će se održati u Sjevernoj Makedoniji. 

„U drugom dijelu vježbe ,,Immediate Response 23“ naše jedinice izvršiće bojevo gađanje minobacačima i oni će koristiti bojevu municiju, međutim to se neće dešavati u našoj državi, već u Sjevernoj Makedoniji. Nažalost, mi u Crnoj Gori nemamo poligon na kojem možemo realizovati bojeva gađanja, odnosno taktičke vježbe bojevog gađanja“, rekao je Gačević. 

Sve do sada navedeno jasno nas usmjerava na zaključak da bojeva gađanja nisu prvobitno ni bila planirana u okviru dijela vježbe koji će se održati u Crnoj Gori. 

Zbog toga, tvrdnje da je vježba NATO-a iz Crne Gore izmještena u Sjevernu Makedoniju ocijenili smo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article