Odbornici DF-a i Prave Crne Gore u opštini Zeta podnijeli su inicijativu za donošenje deklaracije o poništenju nezavisnosti Kosova. Ta inicijativa bila je predmet interesovanja medija nekoliko dana, ali priča je pred vanredne parlamentarne izbore pomalo i zamrla. Međutim, aktuelizovali su je portali iz regiona i to na pogrešan način.  

Samo jedan od naslova glasi:  

UDARNA VEST! CRNA GORA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?! 

Dok ostali kažu:  

Deo Crne Gore povlači priznanje tzv. Kosova? 

Opštine u Crnoj Gori masovno povlače priznanje Kosova 

Iako, vjerovatno, neće imati pravnu težinu, o ovoj deklaraciji zetski odbornici bi trebalo da se izjasne na sjednici, koju je predsjednik lokalnog parlamenta, Luka Krstović, zakazao za 11. jun, u 20 sati, kada prestaje izborna šutnja. SO Zeta ima 32 odbornička mjesta, od čega DF (koji je u međuvremenu prestao da postoji kao koalicija) ima 16, dok njihovi koalicioni partneri Demokrate imaju 8.  

Svemu ovome treba dodati da se za nepreciznu informaciju o crnogorskom povlačenju priznanja Kosova regionalni portali pozivaju na ruski Sputnjik

Šta je o Kosovu rečeno sa vrha države? 

Niti Crna Gora povlači priznanje Kosova, niti to radi “dio” države, kao ni opštine u velikom broju. 

Pitanje Kosova komentarisao je novoizabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, koji je rekao da:

“… Nije realno da se očekuje otpriznavanje (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna.”

Ranije je podnošenje inicijative u Zeti komentarisao savjetnik premijera u tehničkom mandatu, Dritana Abazoviča, Ivo Šoć. On je rekao da u takvoj deklaraciji vidi slanje političke poruke, o kojoj sa državnog nivoa ne bi trebalo da se izjašnjavaju:  

“Sa stanovišta prava, čak i u slučaju donošenja takvih deklaracija, opštine bi izašle iz okvira svojih nadležnosti, a ostaje nejasno na koji način bi one mogle biti sprovedene u djelo. Još uvijek ne znamo kakva bi bila sadržina takvog jednog akta i da li bi u zavisnosti od toga eventualno mogao biti predmet postupka pred Upravnim ili Ustavnim sudom.” 

S obzirom na to da je jasno da Crna Gora ne povlači priznanje Kosova, ali da takva inicijativa postoji u jednom lokalnom parlamentu, sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article