Utakmica između Kosova i Crne Gore poslužila je medijima za objavljivanje neprovjerenih informacija i dodatno širenje panike i straha

Portal Volim Podgoricu objavio je 14. oktobra tekst pod naslovom:

Panika u Prišitini: Rusi puštaju dron sa zastavom “Kosovo je Srbija” na meču između Kosova i Crne Gore.

U članku se navodi:

“Panika u Prištini! Lokalni mediji najavili su da će iznad stadiona “Fadilj Vokri”, na kome se igra meč između tzv. Kosova i Crne Gore, biti pušten dron. Prema tim izvorima, na teritoriju Kosova ušli su Rusi, koji imaju samo jedan cilj – da tokom pomenute utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo iznad stadiona puste bespilotnu letjelicu. Taj dron, navodno, nosio bi zastavu sa natpisom: “Kosovo je Srbija”!

Ovu informaciju objavila je Radio-televizija Kosova, a prenijeli su je brojni mediji iz regiona – Blic.rs, Informer.rs, Kurir.rs, Espresso.rs, Pravda.rs i Srbin.info.

Naslov izvornog teksta koji je objavila Radio-televizija Kosova glasi:

„Proruski nacista planira (da pusti) dron na utakmici sa Crnom Gorom“.

U tekstu se navode detalji o njemačkom ekstremisti Maiku Muelleu, članu neonacističke partije NDP, aktivisti protiv nezavisnog Kosova i članu organizacije FESK koja agituje protiv kosovske države uz podršku iz Ruske Federacije.

RTK piše da je Mueller došao na Kosovo uoči utakmice i na društvenim mrežama objavio: „Tri, dva, jedan – napad!“. 

Policija je istog dana cijelu priču negirala, a incident se na kraju nije ni dogodio.

S obzirom na to da do incidenta nije došlo i da se najava o puštanju drona, objavljena na RTK-u, ispostavila kao lažna, objave iz domaćih i regionalnih medija ocjenjujemo kao “prenošenje lažne vijesti”.

Regionalni i domaći mediji, pored toga što nijesu provjerili tačnost ove informacije, koristili su objavu za dodatno širenje panike i straha.

(Raskrinkavanje.me) 

Portal Espreso i portal Kurir objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Blic.rs: Prenošenje lažnih vijesti | Informer: Prenošenje lažnih vijesti | Kurir: Prenošenje lažnih vijesti | Espreso: Prenošenje lažnih vijesti | Pravda: Prenošenje lažnih vijesti | Srbin.info: Prenošenje lažnih vijesti | Volim Podgoricu: Prenošenje lažnih vijesti