Portal Alo.rs objavio je 15. oktobra tekst pod naslovom „SAD NAPUŠTA NATO, OVO JE NAJCRNJI SCENARIO! Sve počinje u Crnoj Gori! Milo će pozvati snage da intervenišu, a ruske obaveštajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu!“

Alo u tekstu prenosi dio analize ekspertske grupe Korber policy games i Međunarodnog instituta za strategijske studije pod nazivom „Evropska bezbjednost u krizi“.

Analiza se bavi mogućim izlaskom Sjedinjenih Američkih Država iz NATO-a, odnosno raspadom tog saveza, identifikujući Zapadni Balkan kao područje na kom bi, u tom slučaju, mogao nastati konflikt.

Alo piše da taj scenario neodoljivo podsjeća na aferu „državni udar“ u Crnoj Gori, zbog koje su lideri Demokratskog fronta, dva ruska oficira, kao i devet državljana Srbije, osuđeni na zatvorske kazne zbog pokušaja terorizma i stvaranja kriminalne organizacije.

U tekstu Alo.rs se navodi:

„Konflikt izbija u članici NATO-a na Zapadnom Balkanu. Naoružana grupa pomognuta proruskim opozicionim partijama okupira parlament i zahteva napuštanje NATO-a i ponavljanje parlamentarnih izbora. Nakon toga počinju da se šire protesti po državi, a premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva Evropsku uniju (EU) i NATO da intervenišu. Nekoliko desetina oficira ruske obaveštajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu da bi podržali proteste. Strateške morske luke na Mediteranu blokiraju ruski vojni brodovi“, navodi se u analizi koja po svemu sudeći insinuira na Crnu Goru, uz predviđanje da bi tenzije u Evropi počele nekoliko meseci nakon reizbora Donalda Trampa za predsednika SAD.

Izvor informacije portala Alo.rs je portal Sputnjik, koji je tekst o scenariju u slučaju izlaska SAD iz NATO-a objavio dan ranije. U tekstu portala Sputnjik ne pominje se Crna Gora

U analizi na koju se poziva portal Alo.rs, a koju je prenijelo još nekoliko domaćih i regionalnih medija, nigdje se eksplicitno ne pominje Crna Gora, već se govori o NATO članici sa Zapadnog Balkana. U ostalom, “NATO članica sa Zapadnog Balkana sa lukama na Mediteranu” može eventualno biti i Hrvatska ili Albanija. 

Portal Alo.rs tačno je prenio navode iz ove analize, ali je dodao dramatičan naslov koji čitaoce navodi na zaključak da su SAD već napustile NATO, a da je Crna Gora poprište sukoba u koji su se uključile i ruske snage.

Zbog takvog pristupa ovoj informaciji, objavu sa portala Alo.rs ocjenjujemo kao “manipulacija činjenicama”

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Važno je napomenuti da bi mediji prilikom objavljivanja ovakvih tekstova, trebalo da budu pažljiviji i da ne najavljuju “apokaliptična predskazanja” sa dramatičnim naslovima koji, bez osnova, mogu izazvati nepotrebnu paniku među čitaocima. 

(Raskrinkavanje.me) 

Alo: Manipulisanje činjenicama