Nema bojkota sokova: Fotografija sa Filipina „završila“ u Maleziji

1348

Pored svakodnevnih manipuacija na temu koronavirusa korisnici društvenih mreža sve češće se sreću sa dezinformacijama vezanim za sukob Izraelaca i Palestinaca i odjek tog sukoba u svijetu.

Nedavno smo raskrinkali tvrdnje da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poslao vojsku u Palestinu, kao i tvrdnje da u Izraelu tokom sukoba nema koronavirusa.

Ovoga puta na društvenim mrežama dijeli se fotografija na kojoj se vidi veliki broj flaša koka-kole rasut po ulici a fotografiju prati tvrdnja:

Ali, niti slika dolazi iz Malezije niti je u pitanju „bojkot cionističkih proizvoda“. Ova fotografija ne dijeli se samo na našem govornom području već se može naći i na stranim jezicima.

Prostom pretragom dolazi se do činjenice da je fotografija snimljena na Filipinima a ne u Maleziji. Filipinski mediji su u aprilu prošle godine izvijestili o incidentu u kojem su učestvovala dva kamiona a koji je završio prosipanjem velike količine sokova na ulicu.

Dakle, ova fotografija nije ni na jedan način povezna sa sukobom Izraela i Palestini niti bojkotom bilo čijih proizvoda.

Zbog toga, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.