Gotovo da ne prođe dan, a da teoretičari zavjere u regionu, svojim bombastičnim objavama ne uzburkaju društvene mreže. Ne tako rijetko „nude“ i „dokaze“ koji navodno ukazuju na to da je sve što ima veze sa koronavirusom, u stvari globalna prevara. Iako njihove tvrdnje poprimaju razne oblike, temelj svakog „otrežnjujućeg“ posta su Bil Gejts i vakcine koje će uništiti ili čipovati ljudsku vrstu.

U tekstu, koji je od 26. maja podijeljen više od 300 puta, tvrdi se da je Vrhovni sud Sjedinjenih Država otkazao opštu vakcinaciju. 

Ovaj sadržaj je takođe, na društvenim mrežama dijeljen i na francuskom i italijanskom, engleskom..  

Naime vakcinacija protiv nekih zaraznih bolesti trenutno je obavezna u pedeset država u SAD-u da bi djeci bilo dozvoljeno da se upišu u školu.

Postoje određena medicinska izuzeća, baš kao filozofska ili vjerska koja su takođe validna, a imunizacija je takođe obavezna za osobe koje misle da dobiju stalni  boravak

Državno pravo da ljude obaveže na vakcinu datira još od slučaja Vrhovnog suda Džejkobson protiv Masačusetsa iz 1905. godine. Presuda je potvrdila osudu osobe koja je odbila da se vakciniše protiv variole u Kembridžu, u državi Masačusets, 1902. godine, u jeku epidemije, čime je prekršila propise na snazi u toj državi. Vrhovni sud je tada presudio da je na državi “da uvede zakon o obaveznoj vakcinaciji.”  

Međutim, vakcina protiv COVID-19 nije bila obavezna u Americi. Predsjednik Džo Bajden istakao je u decembru 2020. godine da neće biti obavezna na federalnom nivou, ali da svaka država ima pravo da traži da se njeno stanovništvo vakciniše.

To je potvrdila i ekspert za pravo i javno zdravlje Žoan Rosen u članku za Univerzitet Džons Hopkins.

Činjenica je da nema traga da se Vrhovni sud predomislio od svoje odluke iz 1905. godine, a kamoli nedavno. Nijedna presuda ove vrste nije objavljena na sajtu suda, gdje se sve odluke mogu naći u kategoriji “mišljenja suda” za ispitane slučajeve i “nalozi suda” za skraćene postupke.

Vendi Parmet napominje i da nema saznanja, odnosno nije upoznata ni sa jednom nedavnom odlukom kojom je Vrhovni sud Sjedinjenih Država ukinuo vlastiti presedan o vakcinama, dodajući da samo slučajevi Vrhovnog suda predstavljaju presedan za Vrhovni sud.

Relevantni naučnici, ali i sajt za provjeru činjenica Politifakt, su poručili da brojni detaljni izvještaji o neželjenim efektima vakcina, koje su objavili HHS i druge američke agencije, dokazuju baš suprotno – tj. da se vrši efikasan nadzor vakcinacije u SAD-u.

Parmet je objasnila i da je slučaj bio čak van nadležnosti Vrhovnog suda, jer je pokrenut na osnovu Zakona o slobodi informacija i ne tiče se politike vakcinacije, a riješio ga je Okružni sud.

Takođe u spornoj objavi Robert Fransis Kenedi Mlađi, nećak bivšeg američkog predsjednika Džona Ficdžeralda Kenedija i sin bivšeg ministra pravde Roberta F. Kenedija – senator, što nije tačno. On je advokat, specijalizovan za ekološko pravo, a o čijim smo antivakcinaškim stavovima pisali ranije.

On u posljednje vrijeme nije podnio nikakvu žalbu Vrhovnom sudu, što je i sam potvrdio za USA Today.

Još jedna neistinita tvrdnja u ovoj objavi je da da najnovija generacija takozvanih mRNK vakcina direktno narušava genetski materijal pacijenta, te da se njima uništava čovječanstvo, što smo raskrinkali u jednoj od ranijih analiza.

Naime tradicionalne vakcine uključuju ubrizgavanje malih količina oslabljenog virusa da bi se tijelo osposobilo za prepoznavanje određenih proteina, zvanih antigeni, i bilo spremno za napad ako naiđe na pravi virus, dok suprotno tome mRNK vakcine, kao one koje su stvorili Moderna i Fajzer-Biontek, daju genetska uputstva za izgradnju ovih proteina direktno u ćelijama, efikasno pretvarajući tijelo u fabriku za proizvodnju vakcina.

Marija Viktorija Sančez iz Laboratorije za imunologiju i vakcine IMBECU-CCT-CONICET u Argentini, pojasnila je ranije AFP-u da se transkripcija genetskih informacija  u protein odvija u citoplazmi, a ne u jezgru ćelije, koji sadrži DNK, pa  ​​MRNK ne može da ‘uđe’ u DNK,” jer nikada ne ulazi u jezgro ćelije.

Uzimajući u obzir navedene činjenice ovoj objavi dajemo ocjenu Dezinformacija.
Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.