Nema dokaza da je Olena Zelenska dobila izraelski pasoš  

578

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, posjetila je Izrael. Tamo se sastala sa prvom damom, Mihal Hercog i njenim mužem, predsjednikom Izraela, Isakom Hercogom. Kako se navodi na sajtu predsjednika Ukrajine, prva dama je razgovarala sa izraelskim kolegama o humanitarnim pitanjima i tretmanu post-traumatskih stanja.  

S obzirom na to da je njen muž, Volodimir Zelenski, čest gost naših rubrika, red je došao da mu se pridruži i supruga. Posjetu Zelenske iskoristili su pro-ruski propagandisti kako bi lansirali lažnu vijest. Društvenim mrežama širi se fotografija pasoša, na kojoj je fotografija Zelenske, a na osnovu koje se tvrdi da je postala državljanka Izraela. Postove prate navodi poput:  

Žena Zelenskog je hitno dobila izraelsko državljanstvo. 
Supruga predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog – Elena iznenada je postala državljanka Izraela. 
Ovo je na svom Telegram kanalu objavio Ilja Kiva, bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine 

19. 06. Elena Zelenska je bila u Izraelu, pa je usput dobila pasoš judejske države. Logično je da državljanstvo dobije i suprug, Vladimir, pa eto još jedna destinacija za bežaniju. 

Ukrajinski fekt-čekeri dokazuju da je u pitanju fotomontaža.  

Na jednoj od objava kojima se bavi Raskrinkavanje vidi se pasoš, ali je fotografija isječena. Originalna fotografija sadrži ključnu nedosljednost, a koja se ogleda u datumu izdavanja i važenja pasoša. Na njoj, datum izdavanja je 19.06.2023, a datum važenja – 18.06.2023, što znači da bi navodni pasoš Zelenske važio – minus jedan dan.  

Dezinformatorima posao nije bio težak, jer se na internetu lako mogu pronaći šabloni za izraelske pasoše, koje je potom fotomontažom moguće za tren obraditi.  

Zelenska nije prvi put na meti dezinformatora. Fekt-čekeri su ranije dokazivali i da na fotografijama dame koja leži na nudističkoj plaži u Izraelu, takođe, nije ona.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article