Raskrinkavanje prošle godine pisalo o požarima koji su zahvatili Evropu i dezinformacijama koje su ih pratile, a koje su se direktno ili indirektno ticale klimatskih promjena. Neki korisnici društvenih mreža izgleda vjeruju da one nijesu stvarne, te se da vlade raznih zemalja služe subverzivnim metodama, kako bi opravdali njihovo postojanje. 2022, negdje u isto doba, pisali smo i o tome kako postoje razni mehanizmi kako bi se požari preduprijedili. Ali, to izgleda nije bilo dovoljno, pa i ove sezone imamo iste dezinformacije.  

Na Fejsbuku je jedan korisnik postavio dva videa, na kojima se vidi kako se neka vrsta vatre sipa iz helikoptera direktno na šumu. Jedan post prati opis na bugarskom koji kaže:

Medijski provokatori vam ovo neće pokazati

Drugi prati narativ:  

Da rezimiramo, satanisti spaljuju milione hektara kanadskih šuma 

U posljednjem postu se na videu vidi i ispis “hely torch”, o kojem smo već govorili. Ukratko, “helitorch” se može okarakterisati kao helikopter koji “bljuje vatru”. Iako može djelovati kontradiktorno, ova metoda se koristi kako bi se spriječilo širenje požara i naziva se: kontrolisana vatra. Njena definicija glasi: 

“Kontrolisana vatra, koja se naziva i kontrolisano paljenje, oblik je upravljanja zemljištem u kome se vatra namjerno primjenjuje na vegetaciju. Kontrolisani požari se sprovode pod željenim uslovima kako bi se ispunili specifični ciljevi, kao što je obnavljanje režima požara u prilagođenim ekosistemima ili ograničavanje količine suvog grmlja u oblasti koja je podložna požarima.” 

Ovako pojašnjeno, helikopter koji baca vatru na šumska prostranstva dobija potpuno novi kontekst. 

Helikopter iz prvog posta može se vidjeti u objašnjenju situacije, koje je dalo vatrogasno odjeljenje iz Britanske Kolumbije u Kanadi. Helikopter iz drugog videa se može naći u tekstu Wired-a, koji pojašnjava istu tehniku preventivnog paljenja i to još 2015. 

Zbog svega navedenog, pomenute objave dobijaju ocjene – manipulisanje činjenicama i teorija zavjere.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article