Nema dokaza da je sindrom iznenadne smrti novorođenčadi povezan sa vakcinama 

429

Brojni teoretičari zavjere uporište za svoje tvrdnje pokušavaju pronaći u relevantnim naučnim dokumentima, analizama, istraživanjima… 

Tako je jedan korisnik Fejsbuka objavio skrinšot Vodiča Agencije za ljekove i medicinska sredstva Srbije, koji sadrži smjernice za zdravstvene radnike za prijavljivanje neželjenih događaja i reakcija nakon imunizacije uz sljedeći komentar: 

“Zdravstveni radnici” ili ubice sa predumišljajem i bez odgovornosti.  

Međutim, u objavi su činjenice interpretirane na manipulativan način. 

Tačno je da pomenuti vodič u okviru sekcije “Definicije pojedinih ozbiljnih slučajeva koje uključuju kriterijume za prijavljivanje” daje i definiciju Iznenadne smrti novorođenčadi (sindrom iznenadne smrti – SIDS), međutim to ne znači i nužno uzročno/kauzalnu povezanost sa vakcinacijom u svim slučajevima prijavljivanja.  

I u samom vodiču se navodi da je procjena kauzalnosti sistematičan pregled svih raspoloživih podataka o ispoljenom postvakcinalnom neželjenom događaju (AEFI) na osnovu koga se određuje nivo vjerovatnoće uzročne/kauzalne povezanosti između tog neželjenog događaja i primijenjene vakcine (i ne mora da dokaže ili pobije da je primjena vakcine uzrokovala neželjeni događaj).  

“Ovom procjenom mogu se dobiti sljedeći nivoi kauzalnosti: sigurna, vjerovatna ili moguća (konzistentna povezanost), malo vjerovatna (vremenska povezanost) ili nije povezano (slučajna koincidencija) ili nije procjenjivo, u skladu sa definicijama SZO. Ova procjena zavisi od tačnosti i potpunosti (kompletnosti) prijavljenih podataka i od raspoloživosti prikupljenih i obrađenih podataka u Izvještaju o istraživanju slučaja, a sprovodi se samo kod neželjenih događaja (ND) od posebnog interesa: ozbiljnih/teških, životno ugrožavajućih, medicinski značajnih i neočekivanih ND (“bezbjednosnih signala”). Procjenu kauzalnosti sprovodi Agencija za ljekove i medicinska sredstva Srbije, u okviru Izvještaja procjene slučaja”, navodi se u Vodiču (str 13).  

Takođe, u Vodiču se ističe da vakcinacija predstavlja najefikasniju, najekonomičniju i najšire primjenjivanu mjeru primarne prevencije zaraznih bolesti, kojom se postiže stvaranje individualnog i kolektivnog imuniteta populacije. 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolest (CDC) navodi da su studije otkrile da vakcine koje primaju novorođenčad ne izazivaju i nisu povezane sa SIDS-om. 

“Višestruke istraživačke studije i revizija bezbjednosti razmatrali su moguće veze između vakcina i SIDS-a. Dokazi prikupljeni tokom mnogo godina ne pokazuju nikakve veze između imunizacije djece i SIDS-a”, navedeno je na vebsajtu CDC-a. 

Dodatne informacije moguće je pronaći i na vebsajtu dječije bolnice Filadelfije gdje je staknuto da ne postoji veza između vakcina koje primaju djeca u najranijem uzrastu i SIDS-a. 

“Tačan uzrok SIDS-a je nepoznat, ali brojne studije su pokazale da se SIDS javlja u istoj stopi kod vakcinisane i nevakcinisane djece i da se ne povećava sa višim stopama vakcinacije. Antivakserske grupe su decenijama pokušavale da lažno povežu različite vakcine iz djetinjstva sa sindromom iznenadne smrti novorođenčadi, uprkos dokazima koji ubjedljivo pokazuju da nema veze između tog stanja i bilo koje vakcine”, piše na njihovom sajtu. 

Sličnim tvrdnjama ranije se bavio i AFP.  

Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article