Dvoglavo prase nije “posljedica eksplozije u Ukrajini” 

420

Ruski dronovi su prije nekoliko dana pogodili ukrajinski grad Hmeljnicki i uništili vojni objekat, a oštećeno je i više obližnjih stambenih objekta i zgrada. Eksplozija je bila povod za razne teorije koje su razvili portali i korisnici društvenih mreža, a jedna od njih je da je zapravo uništeno nuklearno oružje i time prouzrokovana radijacija. 

Ubrzo su objavljene i “prve posljedice eksplozije”. 

Korisnica Fejsbuka je objavila fotografiju praseta sa dvije glave uz komentar: 

“Kako se stvari samo brzo razvijaju. P.s. Evo i prvih posledica eksplozije skladišta uranijuma u Hmeljnickom”.  

Prije svega, Raskrinkavanje se već bavilo tvrdnjama da je u Ukrajini uništeno skladište nuklearnog oružja koje smo ocijenili kao dezinformaciju. To dodatno potvrđuje i izvještaj Ministarstva nauke i prosvjete Ukrajine (objavljen 18.5.) u kojem se navodi da je narativ o povećanom stepenu radijacije netačan. 

Kada je u pitanju fotografija praseta ona nije zabilježena u Ukrajini, a stara je nekoliko godina. 

Britanski Independent je 2015. godine objavio tekst o ovom neobičnom slučaju koji je zabilježen u Kini. 

Objavu na Fejsbuku ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article