Propagandni rat: Lažne vijesti i teorije zavjere o Ukrajini

2923
ukrajina-propagandni-rat

Uporedo sa oružanim ratom u Ukrajini koji traje od kraja februara, Rusija vodi žestok propagandni rat, gdje je uglavnom zapad kriv za sve. Svakog dana se objavljuje niz teorija zavjera, koje se intenzivno plasiraju po onlajn portalima, Jutjubu i društvenim mrežama.

Na Fejsbuku je nakon desetak dana od početka ruske oružane invazije na Ukrajinu objavljen video za koji se navodi da je „kratka adaptacija filma Olivera Stouna – Ukrajina u plamenu“. U njemu se za situaciju u Ukrajini krive Sjedinjene Američke Države i Centralna Obavještajna Agencija (CIA).

U tekstu se navodi niz tvrdnji, koje ćemo redom da analiziramo, počevši od toga ko su kreatori.

Ko je autor snimka?

Video potpisuje izvjesni Greg Riz, koji piše za Infowars.com. Riječ je o radikalnoj desničarskoj stranici, čiji je vlasnik poznati teoretičar zavjere, radio voditelj Aleks Džons. Kada njegovo ime ukucate na sajt BBC-a, pročitaćete niz članaka o tome kako je optužen zbog raznih teorija zavjera, zabranjen na Fejsbuku zbog govora mržnje gdje je okarakterisan kao opasna osoba, ali i da je Tviter trajno zabranio njegov i nalog portala Infowars.  Njegovim likom i djelom bavili smo se u ranijim analizama.

U medijima je okarakterisan i kao najparanoičnija osoba u Americi, o čijim teorijama zavjere su pisali mnogi. U top listama teorija zavjera najčešće se ističu one u kojima je tvrdio da satanisti preuzimaju SAD, da je Bil Gejts eugeničar koji pokušava da zbriše manjine, da tamošnja vlada kontroliše vremenske uslove. Hilari Klinton je napadao zbog pedofilije, dok je podržavao bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država, Donalda Trampa. Bio je aktivan i prošle godine na temu koronavirusa, kada je uživo pio ivermektin, lijek za parazite kod životinja koji nije namijenjen za liječenje COVID-19. Istovremeno, na njegovom portalu, gorepomenuti Greg Riz je širio teorije zavjere o vakcinama.

Američki reditelj i višestruki dobitnik Oskara, Oliver Stoun 2016. godine objavio je dokumentarac „Ukrajina u plamenu“. U njemu optužuje SAD da su stajale iza onoga što se dešavalo u Ukrajini 2014. godine, kao i da je kako se navodi, uz njihovu finansijsku pomoć organizovan prevrat. Dokumentarac je odmah okarakterisan kao propaganda Kremlja. Stoun je i o Putinu napravio četiri epizode, gdje je pokazao svoje simpatije prema lideru Rusije, što je naišlo na brojne kritike

Propagandni rat i nacizam u zapadnoj Ukrajini?

U video snimku se ističe da je “prva žrtva rata istina i da je američki narod znao istinu o miješanju SAD u Ukrajini, možda ne bi bili toliko željni da započnu Treći svetski rat.”

Tokom drugog svetskog rata zapadna Ukrajina je stala na stranu nacista. Nakon rata, CIA je pomogla ukrajinskim fašistima da izbjegnu Nirnberško suđenje i počela da sarađuje sa njima u Ukrajini. Poslije decenija CIA infiltracije, ukrajinski narodni pokret se pojavio 1989.godine i iznjedrio ekstremističke grupe Svoboda, Trozubac i Desni Sektor. Neonacističke grupe koje se zalažu za etničko čišćenje Ukrajine.

Nacionalizam koji se pojavio 20-tih godina u zapadnoj Ukrajini, istoričari ističu da je imao elemente fašizma i totalitarizma, čije su se ideje širile po tadašnjoj Evropi. Važno je napomenuti da je nakon Prvog svjetskog rata ta teritorija ušla u sastav Poljske koja je vodila diskriminacionu politiku prema stanovništvu ukrajinske nacionalnosti. Zato pojedini stručnjaci tvrde da nacionalizam u Ukrajini nije nastao pod spoljnim uticajem, već da je to bio proizvod unutrašnjih okolnosti.

No, Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN) je još 30-tih godina prošlog vijeka sarađivala sa njemačkom obaveštajnom službom. Početkom rata se raspala na dvije frakcije. Jedna se više oslanjala na Nemačku, dok je druga, na čije čelo je postavljen Stepan Bandera, bila radikalnija. On je smatrao da treba da se formira tajna armija, spremna da se bori sa svakim ko će da stoji na putu ka ostvarenju ukrajinske nezavisnosti. Krajem 1941.godine Sovjetski Savez je pohapsio i likvidirao mnoge pristalice obje frakcije OUN, zbog čega su ukrajinski nacionalisti aktivnosti prebacili u ilegalu.

Tako je 1942. godine nastala Ukrajinska ustanička armija, koja je imala namjeru da teritoriju očisti od komunizma. Iako je doprinijela progonu Hitlerove vojske, UPA je postala ozloglašena jer je borbom sa Poljacima i Sovjetima otežavala borbu protiv nacista. Negativnu sliku UPA-e širio je Sovjetski Savez, jer su se sve do 1952.godine nastavile borbe između vojske UPA i sovjetskih jedinica. To je zapravo bio otpor protiv komunističkog režima, koji je u zapadnoj Ukrajini bio masovan. Istoričari su saglasni da je UPA određivala svoj stav prema čovjeku, ne prema njegovoj nacionalnosti, već prema njegovom odnosu prema nezavisnoj Ukrajini.

Iz svega gore navedenog, jasno je i tačno da su određene grupe u Ukrajini sarađivale sa Njemcima, međutim, nije tačna tvrdnja da je kompletna zapadna Ukrajina stala na stranu nacista.

Sa ukrajinskim nacionalistima tačno je da je sarađivala CIA, što se navodi u postu. To je jasno iz dokumenata koji su objavljeni nakon Drugog svjetskog rata, što su analizirale i kolege iz Raskrinkavanje.ba. Pojedine nacionaliste, poput Mykola Lebeda, CIA je spasila suđenja zbog saradnje sa nacistima. Međutim, ne postoje nikakvi dokazi da je CIA formirala ultranacionalističke grupe Svobodu, Trozubac i Desni Sektor.

Šta se desilo u Ukrajini 2014.godine?

U video snimku, koji je predmet analize dalje se navodi:

Kada je Janukovič pobedio NATO koji je podržavao Juščenka na izborima 2010.godine, na njegovu vladu je vršen pritisak da potpiše sporazum o pridruživanju EU od strane MMF-a u njihovoj tipičnoj ponudi zaduživanjem koja bi finansijski uništila Ukrajinu i stavila ih na milost i nemilost Svetske banke. Janukovič je odbio njihovu ponudu, a u današnjem korumpiranom svetu nije vam dozvoljeno da kažete ne MMF-u.

Finansiran od strane zapadnih NVO povezanih sa Džordžom Sorošem i CIA-om protiv Janukoviča je odmah raspoređena organizovana obojena revolucija. Organizacije poput “Nacionalne zadužbine za demokratiju”, obučenih aktivista, novinara da koriste FB, zajedno sa tri potpuno nove TV mreže stvorene u roku od nekoliko nedelja da regrutuju ljude za proteste, ova zapadnjačka medijska kampanja bila je ogroman uspeh.

Viktor Janukovič bivši je predsjednik i premijer Ukrajine. Njega je podržavala stranka ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nakon pobjede na izborima za predsjednika 2004.godine, koji su bili puni pritužbi za izbornu prevaru i zastrašivanje birača, izbili su ogromni protesti poznati kao „Narandžasta revolucija“. To je Janukoviča primoralo da, na kratko, ode sa funkcije. Po povratku, on je odbio članstvo Ukrajine u NATO, a krajem 2011. najavio napuštanje trgovinskog sporazuma sa EU, što je dovelo do zabrinutosti da će uskoro tražiti bliže veze sa Rusijom. Njegova namjera je bila da se okrene pristupanju Evroazijskoj ekonomskoj uniji, projektu ruskog predsjednika Putina, koji okuplja Rusiju, Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan.

Sve to je doveo do masovnih protesta, koji su vremenom postajali jači i u konačnom 2014. Janukoviča svrgle s vlasti. On je potom nestao s međunarodne scene i sklonio se u Rusiji.  Ta pobuna na Majdanu trajala je tri mjeseca, kada je stradalo stotinjak demonstranata i dvadesetak policajaca. Nakon dolaska proevropljana na vlast uslijedilo je rusko ilegalno pripajanje Krima u martu 2014. i sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje, u kojem je poginulo gotovo 10 hiljada osoba.

Sporazum sa EU je 2016.godine stupio na snagu, kada je Rusija suspendovala svoj trgovinski sporazum sa zvaničnim Kijevom, što je bio ozbiljan udarac ukrajinskoj privredi. Zbog činjenice da je Rusija do tada bila glavni uvoznik poljoprivrednih proizvoda Ukrajine, Kijev je procenio da će tako izgubiti oko 550 miliona eura. Kako navodi Raksrinkavanje.ba, pozivajući se na časopis Our World, sporazum je bio vezan za zajam od 17 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Umjesto toga, Janukovič je radije birao ruski paket pomoći vrijedan 15 milijardi dolara i popust od 33 posto na ruski prirodni plin.

Janukovič je tada navodio da Ukrajina ne može sebi priuštiti da žrtvuje trgovinu sa Rusijom, koja se protivila sporazumu i istakao da će njegovoj zemlji biti potrebno najmanje 20 milijardi eura godišnje da ekonomiju dovede do „evropskih standarda“.

Iz svega detaljno navedenog, nema mjesta tvrdnji da je Janukovič odbijao sporazum zbog MMF-a. Ista stvar je sa tvrdnjom da je CIA finansriala, kako se navodi, obojenu revoluciju 2014.godine. Svi relevantni izvori navode da je riječ o „revoluciji dostojanstva“ ukrajinskog naroda protiv Janukoviča.

Retorika zvanične Moskve je takva da se u Ukrajini, gdje se od kraja februara vodi rat, sprovodi “specijalna operacija” koja ima da cilj da demilitarizuje i denacifikuje državu. Putin je time isticao i da je vlada u zvaničnom Kijevu nacistička, što je u najmanju ruku apsurdno, ako se uzme u obzir da je predsjednik Ukrajine, Vladimir Zelenski jevrej, kome su članovi porodice stradali u holokaustu. Video koji smo analizirali se može tretirati kao proizvod kojim se ruska oružana invazija pokušava opravdati.

Zbog toga ovoj objavi dajemo ocjene “lažna vijest” i “teorija zavjere”.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article