Mediji ne prestaju da šire dezinformacije i paniku o izazivanju incidenata na litijama…

Portal In4s objavio je 20.02 članak po naslovom 

Strah od litija: Režim „uvozi“ navijačke grupe iz regiona sa ciljem stvaranja nereda?

U tekstu sa in4s navodi se:

Mirne litije koje svako veče okupljaju između 150 i 200 hiljada građana su nerješiva enigma za režim Mila Đukanovića. U namjeri da razbije najmasovnija okupljanja građana, po nezvaničnim informacijama, režim planira da „uveze“ navijačke grupe iz regiona sa ciljem stvaranja nereda.

Ovaj In4s-ov tekst prenijelo je više portala, uglavnom regionalnih: Novosti, Srbija danas, Pravda, Srbin info, Šajkača, Nacionalist.  

Ova tvrdnja nema potvrđen izvor, već se in4s poziva na ”nezvanične informacije” i floskulu ”po svemu sudeći”. 

Tim Raskrinkavanje je već pisao o lažnim vijestima na ovu temu koju je potekla od regionalnih portala, a demantovala ih je Vlada Crne Gore. Tada su u pitanju bile neprovjerene tvrdnje da će litiju da napadnu kriminalci obučeni u policijske uniforme.    

Na litije, po pisanju medija, bio ”pozvan” i Korona virus, što smo takodje raskrinkali, kao i lažnu vijest da crnogorski režim planira da izazove incidente na litijama 

Tako i ovu objavu, koja je u potpunosti proizvedena od strane portala In4s a u sebi sadrži činjenično pogrešne informacije ocjenjujemo kao lažna vijest. 

Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

(Raskrinkavanje.me)

IN4s: Lažna vijest | Novosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Pravda: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Srbin.info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Sajkaca: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Nacionalist.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti