Mediji ovih dana učestalo objavljuju neutemeljena predviđanja o nemirima na litijama…

Portal Nacionalist objavio je 13.02. vijest pod naslovom

Crnogorski režim planira da izazove incidente na litijama

Ovu vijest prenijeli su i portali Pravda.rs i Šajkača. 

U tekstu se navodi informacija koja nije potkrijepljena izvorom, nije provjerena i nema utemljenje : 

Režim Mila Đukanovića namerava da ubacivanjem svojih batinaša među mirne građane koji se nedeljama dostojanstveno okupljaju u gradovima širom Crne Gore večeras izazove tuče i nerede kako bi kompromitovao i učesnike, i Srpsku pravoslavnu crkvu i samu ideju iz koje su potekli ovi veličanstveni skupovi.

Ovako osjetljive tvrdnje , koje mogu podići tenzije i zastrašiti građane, moraju imati čvrste dokaze i pozadinu prije objavljivanja. U suprotnom, radi se o kršenju novinarske etike i manipulisanju lažnim informacijama, što stvara paniku kod čitaoca.  

Zbog toga, objavu kreiranu od strane portala Nacionalist ocjenjujemo kao ”Lažna vijest.” 

Objave portala Pravda.rs i Šajkača ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. 

Lažna vijest je originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

(Raskrinkavanje.me)

Nacionalist.rs: Lažna vijest | Pravda: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Sajkaca: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti