Nema dokaza o ‘’pomoru’’ od vakcinacije u Srbiji

1285
korona-beograd

Godina za nama odnijela je veliki broj života, a među onima koju su nas napustili, našle su se i slavne ličnosti iz svih sfera umjetnosti. Čak i na tu emociju igrali su antivakseri, kako bi njihove tvrdnje bile što uvjerljivije. Međutim, kao i obično, izostali su relevantni dokazi.

ŠOKANTAN VIDEO se vrti na društvenim mrežama – “PREVARENI – pomor cijepljenih u Srbiji”

U javnoj grupi na Fejsbuku, krajem decembra postavljena je objava sa linkom koji vodi na portal Croativ.net, od ranije poznat po prenošenju neutemeljenih tvrdnji. Nakon kratkog teksta, akcenat se stavlja na video kompilaciju, čiji je autor izvjesni Darko Stanojević.

U svom šestominutnom, kako ističe, filmu ,,Prevareni, pomor vakcinisanih u Srbiji”, koji do sada ima gotovo 10 hiljada pregleda, prikazane su poznate ličnosti koje su tokom pandemije izgubile bitku sa životom ili su se u nekom periodu nakon vakcinacije osjećale loše.

Kako bi situacija bila okrenuta u korist antivaksera, ovaj reditelj je iz brojnih medija pronašao i spojio materijale u kojima ličnosti poput glumca Feđe Stojanovića, pjevača narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca, kantautora Đorđa Balaševića, direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovaca i drugih, javno podržavaju vakcinaciju i potom uporedo prikazao naslove gdje se navodi da su umrli. Navodno, zbog istih tih vakcina.

Tokom video snimka, crvenom linijom su istaknute određene rečenice sa portala kako bi se pojačao utisak, poput:

,,Zoran je preminuo od korone, a bio je revakcinisan…”

,,Vlasta Velisavljević je ranije primio obje doze vakcine protiv korona virusa, ali mu se stanje pogoršalo…”

Pretežno sve ličnosti koje se pojavljuju u tom multimedijalnom sadržaju, a nisu više među nama, bile su u poznim godinama života ili su imale neko od ozbiljnijih oboljenja koja su ostavila posljedice po zdravlje, kao što je slučaj sa glumcem Markom Živićem, koji je prethodno preživio karcinom.

U propratnom tekstu predstavljena je i tabela koja prikazuje da je 61% umrlih u Velikoj Britaniji bilo vakcinisano. Međutim, antivakseri su te podatke izvukli iz konteksta, što je utvrdio Rojters.

Od ranije je poznato da je rizik neželjenih efekata povezanih sa Covid vakcinama veoma mali, a to su potvrdila i klinička ispitivanja stručnjaka sa Johns Hopkins Medicine. Studije sprovođene na preko 32 miliona vakcinisanih pojedinaca pokazale su čak da je ,,učestalost neuroloških ishoda znatno veća nakon infekcije nego nakon vakcinacije.” Isto tako, nije osporena tvrdnja da se imunizovani mogu zaraziti, ali je smanjena potreba za hospitalizacijom. Relevantna istraživanja pokazala su da vakcinisani lakše podnose virus. Iako je svaki ljudski život važan, slika bi, saglasni su naučnici, bila lošija da nema vakcina. Kada se slučajevi posmatraju izolovano, statistike se mogu pogrešno protumačiti, a CDC detaljno ispituje svaku prijavu smrtnog slučaja nakon vakcinacije, uključujući medicinsku dokumentaciju, obdukciju i bolničke zapise.

Dakle, svjedoci smo da Covid-19 u nekim slučajevima uzrokuje smrt i kod vakcinisanih, ali nema pouzdanih dokaza da to čini neka od vakcina. Kod poznatih ličnosti, uzrok smrti se često samo nagadja, te se ne može sa sigurnošću tvrditi šta je uzrok.

Zato ovaj tekst dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.