Covid vakcina ne može promijeniti ljudski DNK

1265
vakcine

Iako su vakcine protiv koronavirusa razvijene relativno brzo, posebno kada je u pitanju tip mRNA, poput Bajontek/Fajzer i Moderne, ispitivanja su počela još oko 1987. godine. Prije pet godina, tvrde stručnjaci, RNK tehnologija možda nije bila spremna, ali je proces istraživanja sazreo u pravo vrijeme.

To dokazuje i dosadašnje iskustvo, o čemu smo pisali u prethodnim tekstovima.

Kao u svakoj profesiji, pa tako i medicini, postoje oni koji imaju suprotno mišljenje i drugačije tumače proces nastanka i ispitivanja eksperimenata, u ovom slučaju, mRNA vakcina.

Tako je na Fejsbuku nedavno objavljen post  koja vodi na tekst portala Srbin.info, u okviru kojeg je priložen i tridesetominutni Jutjub snimak, u kome genetičar iz Hrvatske, Tomislav Domazet Lošo, iznosi niz tvrdnji da su mRNA vakcine opasne. Korisnik je izdvojio djelove:

“Sva primjenjena inženjerska rješenja ukazuju na to da su mRNA molekule iz cjepiva, svjesno ili nesvjesno, dizajnirane da se što lakše uključe u genome… Eventualna integracija molekula mRNA iz cjepiva u genom može uzrokovati tumore i nasljedne genetske bolesti. Na temelju svega navedenog, sasvim je moguće da će mRNA cjepiva imati smrtonosna svojstva na stanovništvo, a najpogubnije će biti trudnice, djeca i mladi. “… “

On se pojavljivao na antivakserskim skupovima, pa se od njegovih govora ogradio Institut Ruđer Bošković na kojem predaje. Demantovali su ga i drugi stručnjaci, poput imunologa Zlatka Trobonjače.

“Promet između citoplazme i jezgre strogo je reguliran u smislu da mRNA molekule izlaze iz jezgre, ali ne i obrnuto. Bez ulaska u jezgro nemoguće je djelovati na genetsku šifru.” tumači Trobonjača.

U obraćanju, Domazet Lošo tvrdi da se može ,,izračunati da je količina molekula u jednoj dozi Fajzerovog ili Moderninog cjepiva protiv kovida takva da može reprogramirati svaku stanicu u našem tijelu koja ima jezgru” i dodaje da ,,svaka doza povećava mogućnost ugradnje molekula iz cjepiva.”

Takvu tvrdnju opovrgnuo je Leif Erik Sander iz Univerzitetske bolnice Charité u Berlinu. On je kazao da do toga ne može doći, te da bi se desila promjena strukture DNA i ljudskog genoma, potrebno je da u organizmu postoji takozvani “reverse transcriptase“ ili RT enzim, kojeg nema u koronavirusu, odnosno SARS-CoV-2.

Na tvrdnju da se u mRNA molekule može ukodirati bilo kakav tip informacije i da tijelo prima genetsku poruku, odgovor može dati profesor Džefri Alond sa Oksfordskog univerziteta, koji kaže da vakcina tijelu daje uputstvo da proizvodi protein koji se nalazi na površini koronavirusa. Imuni sistem potom nauči da prepoznaje i proizvodi antitela protiv tog proteina.

I mada je ispitivanje dugoročnog uticaja vakcina još uvijek u toku, Svjetska zdravstvena organizacija je u julu objavila da koristi od mRNA vakcina nadmašuju veoma mali rizik, odnosno, mogućnost da izazovu upalu srca i dovedu do smrtnog slučaja.

Sve to navodi na zaključak da izjave Domazet Loša nisu potkrijepljene naučnim dokazima, već da je riječ o njegovom samostalnom istraživanju, dok s druge strane, relevantne institucije tvrde da su preduzeti svi rigorozni koraci prilikom ispitivanja efikasnosti mRNA vakcina. Zato tekst dobija ocjenu ,,teorija zavjere.”

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.