Sa širenjem pandemije COVID-19 paralelno se “razmnožavaju” i teorije o tome ko je izmislio virus korona, šta ga je moglo izazvati, zašto su neke zemlje naročito pogođene, koji je lijek za tu bolest…

Jedna od tih nepotvrđenih teorija koju su  regionalni mediji prenijeli je da je uvođenje 5G tehnologije u kineskom gradu Vuhanu dovelo do nastanka virusa. Ta tvrdnja je u regionalne medije stigla preko  viralnog  video klipa u kome američki ljekar Tomas Kouan o tome govori. Osvanuo je na portalu Srpskog telegrafa  Republika.rs  23. marta i dan kasnije na naslovnici štampanog izdanja te novine.

U tekstu se navodi:

Tekst  Srpskog telegrafa prenijeli su portali Pravda.rs, Srbijadanas.com i Rtvbn.com.

U koncipiranju svojih tekstova regionalni portali  zanemarili su stav Svjetske zdravstvene organizacije  (SZO) na ovu temu koji je objavljen mjesec dana ranije na njenom sajtu.

SZO je objasnila da nije primijećen nijedan negativni štetni uticaj bežične tehnologije na zdravlje građana. Ta međunarodna organizacija radi procjenu zdravstvenog rizika od izlaganja radiofrekvencijama i  koji uključuje 5G tehnologiju. Procjenu će objaviti 2022. godine.

Navodi  da 5G mreža šteti zdravlju i da uzročnik pojave korona virusa u  Vuhanu opovrgnuti su od strane faktčekera i prije objave na regionalnim portalima.

Britanski Fullfact objavio je  29. januara tekst pod nazivom  “Virus iz Vuhana nema ništa sa 5G”.

U tekstu  je istaknuto da nema dokaza da 5G tehnologija može oštetiti imuni sistem. Fullfact prenosi stav  engleske Agencije za javno zdravlje (Public Health England) da ne postoje ubjedljivi dokazi da  izlaganje ispod  smjernica koje je dala Međunarodna komisije za smjernice o nejonizujućem zračenju može izazvati štetne uticaje na zdravlje. Ove smjernice idu i do 300GHz, dok će maksimum za 5G vjerovatno biti samo u desetinama GHz.

Kanadski javni servis CBC je tragom ovog videa koji je postao viralan provjeravao i ko je ljekar sa snimka.

CBC piše da je Tomas Kouan američki ljekar koji praktikuje holističku medicinu. Trenutno je u disciplinskom postupku pred medicinskim odborom u Kaliforniji i ima ograničenja u praktikovanju medicine nakon žalbe državnog medicinskog odbora iz 2017. godine da je, između ostalog, pacijentkinji s karcinomom  dojke ponudio nelicencirani lijek, a da je nije obavijestio da nije odobren za upotrebu. Kouan je autor nekoliko knjiga koje promovišu ideje suprotne konvencionalnoj medicini, uključujući jednu koja se protivi imunizaciji djece.

Pošto je činjenica da se ispituje uticaj 5G tehnologije na zdravlje ljude i da do danas nije potvrđeno da ona šteti ljudskom zdravlju, medijske navode o tome da je ova najnovija tehnologija  dovela do  pojave koronavirusa ocjenjujemo kao “dezinformaciju”.

Tu ocjenu dobija  medijski izvještaj  koji u sebi  sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog  sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno  biti svjesni  netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom  biće  tretirani  I izvještaji  koji imaju  lažne  atribucije ili naslove koji ne oslikavaju  tekst u smislu tačnosti  informacija.

Republika.rs: Dezinformacija | Pravda: Dezinformacija | Srbija danas: Dezinformacija | RTV BN: Dezinformacija