Nema dokaza za tvrdnje Kirilova o biološkom oružju u Ukrajini 

574

Nagađanja o biološkom oružju velikih sila dodatno je rasplamsala ruska agresija na Ukrajinu.  

Posljednjih dana se na regionalnim proruskim portalima (1, 2, 3) proširila tvrdnja da Amerika razvija biološko oružje u Ukrajini, a dokaz su navodno dokumenta koja je Rusija pronašla u Hersonskoj oblasti.  

“Rusija zaplenila dokumenta u Hersonu: Amerika razvija biološko oružje u Ukrajini”, naslov je članka koji je objavio portal In4s. Informaciju su prenijeli i pojedini korisnici društvenih mreža

Ovu tvrdnju iznio je u javnosti Igor Kirilov, načelnik ruskih snaga za nuklearnu, biološko i hemijsku zaštitu (NBCP). 

Međutim, ona se ne može potkrijepiti dokazima. 

Stejt Department je sredinom marta demantovao, kako su kazali ,“beskrajne pokušaje Kremlja da širi dezinformacije o biološkom oružju”. 

“Moskva nastavlja da propagira lažne informacije o biološkom oružju, bez pružanja bilo kakvih vjerodostojnih dokaza. Preko hiljadu članova naučne zajednice potpisalo je pismo koje su napisali ruski eksperti i u kojem otvoreno osporavaju tvrdnju Kremlja, rekavši da rad miroljubivih bioloških istraživačkih laboratorija u Ukrajini ne podrazumijeva bilo kakav razvoj biološkog oružja ili čak upotrebu posebno opasnih patogena u laboratorije. 

Aktivnosti miroljubive saradnje i pomoći Sjedinjenih Država u skladu su sa našim obavezama iz multilaterialnih sporazuma i pomažu u ispunjavanju njih. Ove aktivnosti saradnje i pomoći su transparentne i osmišljene da pomognu državama da otkriju, pripreme se i reaguju na izbijanje zaraznih bolesti”, navedeno je u saopštenju.  

Osim što nema dokaza da su američke snage ikada razvijale ili pokušale da razviju biološko oružje u blizini ruskih granica, takve aktivnosti bi bile suprotne multilateralnim sporazumu koji obavezuje i SAD. 

SAD su, kao i Ukrajina, potpisnice Konvencije o biološkom oružju. Jedna od odredbi te Konvencije „efikasno zabranjuje razvoj, proizvodnju, nabavku, transfer, skladištenje i upotrebu biološkog i toksičnog oružja“. 

Takođe, Amerika je 2005. godine sklopila partnerstvo sa Ukrajinom kako bi poboljšale „biološku bezbjednost, sigurnost i nadzor nad bolestima u cilju očuvanja zdravlja ljudi i životinja“. Ta inicijativa je preduzeta u saradnji sa međunarodnim organizacijama – Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja, koje su takođe sprovodile nadzor. 

Tačno je da su SAD obezbijedile sredstva da pomognu Ukrajini da unaprijedi svoje biolaboratorije. Međutim, njima upravljaju Ukrajici, a ne SAD, a laboratorije podliježu ukrajinskom zakonu i djeluju „baš kao i druge državne ili lokalne laboratorije za javno zdravlje i istraživanje širom svijeta“, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD. 

Da se sprovode istraživanja u Ukrajini nije tajna. Ambasada SAD u Kijevu pruža informacije o misiji smanjenja biološke prijetnje, uključujući aktivnosti koje SAD sprovode u Ukrajini i gdje su one realizovane. Te aktivnosti uključuju objekte u Lugansku, Donjecku i Hersonu. 

Narativ poistovijećivanja „biolaboratorija“ sa „laboratorijama za biološko oružje“ često je propagiran od strane ruskih vlasti i medija, obilježavajući napore SAD da smanjenje prijetnje u Ukrajini kao zavjeru.  

Dakle, tačno je da SAD finansijski podržavaju Ukrajinu u unaprjeđenju biolaboratorija, kako bi suzbila izbijanje namjernih, slučajnih ili prirodnih najopasnijih zaraznih bolesti. Međutim, autonomija upravljanja tim laboratorijama pripada Ukrajincima, a ne SAD-u i njihovo djelovanje nema veze sa biološkim oružjem.        

Raskrinkavanja je u nekoliko navrata već pisalo o ovoj temi, kao i brojni svjetski faktčekeri. 

Objave ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article