Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

1396

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp, postale su pogodan prostor za širenje nevjerovatnih dezinformacija.

Jedna od poruka koja je u posljednje vrijeme cirkulisala putem Viber-a sadrži „upozorenje“:

Dramatična predviđanja o razvoju situacije sa koronavirusom uticala su, od početka pojave virusa, na različita ponašanja građana, od pustošenja marketa i pretjeranog i nepotrebnog gomilanja osnovnih životnih namirnica, preko kupovine ljekova za koje je nedovoljno stručna javnost tvrdila da pomažu u tretmanu oboljelih od COVID-19, do djelovanja u skladu sa suludim savjetima o načinima za sprječavanje zaraze novim virusom.

U Crnoj Gori su sada, nakon višesedmičnih strogih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, pojedine mjere ublažene, a obavezno je i dalje održavanje fizičke distance, ali i nošenje maske ili marame u javnom zatvorenom prostoru.

Prema javnosti dostupnim informacijama, nije zabilježen nijedan slučaj omamljivanja građana narkoticima kojima su maske natopljene, niti pljačkanja građana koje bi uslijedilo nakon toga, zbog čega ovu informaciju ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Borba sa pandemijom podrazumijeva i svakodnevno opovrgavanje informacija koje nijesu istinite i čiji je cilj izazivanje neosnovane panike među građanima, pa još jednom apelujemo na kreatore ovakvih sadržaja da se uzdrže od dezinformisanja javnosti.

Viralne objave: Lažna vijest