Neki regionalni mediji odavno su razradili klikbejt tehnike koje im donose čitalaštvo, a koje su sadržane u nepreciznim interpretacijama događaja, nepotpunim naslovima isl. Ako uzmemo u obzir da se  ispod takvih sadržaja gomilaju komentari i raspreda o raznim ishodima, onda se može reći da je ova tehnika djelotvorna.  

I djeci je jasna podjela svijeta na zapad i istok, odnosno nesuglasice koje imaju SAD i Rusija. Ako se te dvije sile stave u kontekst potencijalnog sukoba, onda se dobija narativ koji može biti opasan.  

Portal B92 objavio je naslov:  

Neviđena drama na nebu: Američki lovci krenuli na ruske Su-35? 

 Post na Fejsbuku prati tekst:  

Počinje sukob? 

Niti su američki lovci krenuli na ruske Su-35, niti počinje sukob dvije od najjačih zemalja na svijetu, koji bi potencijalno bio kataklizmičnih proporcija. 

Dvije strane odavno pokazuju mišiće i susrijeću se na nebu, krše vazdušne prostore drugih zemalja itd. Ovog puta je čak i Russia today o susretu lovaca pisao “blaže” od B92:  

“Dva borbena aviona F-35 međunarodne koalicije predvođene SAD proletjela su u ponedjeljak opasno blizu ruskog aviona Su-35 iznad južne Sirije, izjavio je Vadim Kulit, zamjenik šefa Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji pri Ministarstvu odbrane Rusije. 
 
Ruski vojni zvaničnik je dodao da su koalicioni dronovi prekršili protokole za deeskalaciju konflikta devet puta u posljednja 24 sata.” 

Da u pitanju nije ništa novo govori i podatak iz sredine jula kada je, kako piše AP, ruski lovac Su-35 proletio toliko blizu američkog MC-12  da je izazvao turbulenciju. I to je samo jedan od primjera… 

S obzirom na sve navedeno, objava portala B92 dobija ocjene pristrasno izvještavanje i klikbejt.  

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. 
 
Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu. 
 
Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article