The people’s voice je rasadnik lažnih vijesti: Djeca nisu umirala zbog vakcina 

484

Fekt-čeking zajednica odavno je upoznata sa sajtom News Punch, koji je donedavno bio jedan od vodećih sijača dezinformacija i teorija zavjere na svijetu, a čije sadržaje nerijetko dijele i dezinformatori u regionu. News Punch se ribrendirao i sada se zove The people’s voice. S obzirom na rastući trend lažnih vijesti koji dolazi za te adrese, nije zgoreg upozoriti da sadržaj sa tog sajta treba provjeravati i po nekoliko puta. 

Na Fejsbuku se pojavila reciklirana tvrdnja, koja se poziva na The people’s voice, a koja kaže: 

Izvještaj Američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti(CDC)otkrio je,da je nevjerojatnih 120.000 Američke djece”i@nenada u@rlo”nakon,uvođenja mR@A C@vid cj@piva.. 

Ova tvrdnja stara je oko osam mjeseci, jer su fekt-čeking timovi AP-a i Rojtersa već dokazivali da nije tačna. U istraživanju AP-a navodi se:  

“Brian Cai, portparol CDC-ovog Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku, rekao je za Asošijeted pres da tvrdnja pogrešno predstavlja podatke CDC-a. 
 
Cai je rekao da je od početka 2021. do 43. nedjelje 2022. godine bilo oko 124.000 više smrtnih slučajeva u SAD među 0-44-godišnjacima u poređenju sa prosjekom 2015-2019. Međutim, rekao je, nema naznaka da je ovo povezano sa vakcinom. 
 
Ovaj broj je veći od brojeva koje je objavio OECD jer su podaci CDC-a sada potpuniji, kaže Tsai. 
 
124.000 više smrtnih slučajeva se svodi na oko 80.000 više smrtnih slučajeva 2021. i oko 44.000 više smrtnih slučajeva u 2022. Cai je takođe primijetio da je povećanje smrtnih slučajeva za 2022. slično onima iz 2020. godine, kada ih je bilo oko 46.000…” 

Cai dodaje da su razlozi povećanog broja smrti uglavnom predoziranja, suicidi, ubistva, srčana oboljenja, oboljenja jetre i dijabetes i ističe da je svemu doprinio i sam koronavirus.  

Zbog pogrešne interpretacije CDC-jevih podataka sa jasnim ciljem, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest. Zbog njenog ponovnog “života” dobija i ocjenu – reciklaža. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article