Neprovjerene tvrdnje u službi širenja straha od vakcina

1714

Sporadične negativne posljedice vakcinacije, koje se redavno istražuju i ispituju kod svih prijavljenih slučajeva od strane zdravstvenih vlasti, teoretičarima zavjere često posluže kao povod za preuveličavanje, generalizovanje, te iznošenje raznih dezinformacija o stanjima i bolestima za koje krivce pronalaze isključivo u vakcinama.

U Facebook objavi ovog tipa podijeljen je video snimak žene iz Indijane (SAD) koja tvrdi da pati od nekontrolisane drhtavice nakon što je, kako kaže, 4. januara primila prvu dozu vakcine Moderna.

„Bila sam medicinska sestra 25 godina. Ja sam primila vakcinu protiv kovida 19 „Moderna“ četvrtog januara. U utorak sam imala blage simptome i otišla sam na posao. Ovo je moj tipičan dan. Ja ovo nisam tražila“, navodi se u titlovanoj video objavi koja je samo sa jednog profila podijeljena više od pet hiljada puta.

Na osnovu trenutno raspoloživih informacija nuspojave vakcina protiv koronavirusa poput drhtavice i grčeva nisu uobičajene, niti su potvrđeni navodi o ovim kontraindikacijama.

Prema podacima objavljenim na zvaničnom saju američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) nuspojave vakcine Moderna obično traju nekoliko dana, a češće su nakon druge doze vakcinacije.

„Najčešće prijavljeni neželjeni efekti bili su bol na mjestu injekcije, umor, glavobolja, bolovi u mišićima, jeza, bolovi u zglobovima, otečeni limfni čvorovi na ruci na kojoj je primljena vakcina, mučnina, povraćanje i temperatura“.

Nakon objave ovog videa, pacijentkinja je, kako prenose “Courier & Press newspaper”, liječena i puštena iz bolnice “Deaconess Orthopedic Neuroscience Hospital”. Navela je da ni analiza krvi, a ni snimanje magnetnom rezonancom i CT skenerom, nisu pomogli da joj se ustanovi dijagnoza. Njen verenik je izjavio da su ljekari navodno njeno stanje doveli u vezu sa stresom.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD je za “Courier & Press” objasnio da takvi simptomi nisu uobičajeni kod ljudi koji su primili vakcinu.

Ovim slučajem bavio se i PolitiFact u analizi objavljenoj 20.1.2021. kao i naše kolege sa portala Istinomer.rs koje su provjeravajući ove navode objavile i da je Stiven Dag, profesor novinarstva na državnom Univerzitetu u Arizoni i član Nacionalnog centra za invalidnost i novinarstvo rekao da je očigledno da Skelton “glumi cijeli problem”.

Dag je stručnjak u oblasti data-based novinarstva, i već dugo se bavi analizom teorija zavjere i drugih obmana koje kruže internetom.

“Nazvao bih ovo smiješnim, ali je zapravo sve ovo veoma tužno, jer će zbog takvog ponašanja neodgovornih, mnogi, kojima bi vakcina spasila život, odustati od nje”, zaključio je Dag.

Detaljna analiza o ovom slučaju dostupna je i na sajtu Raskrinkavanje.ba.

U saopštenju CDC od 23. januara koje su prenijele agencije, a objavili i domaći mediji, navodi se da su ozbiljne alergijske rekacije na Moderninu vakcinu protiv koronavirusa prilično rijetke.

Na osnovu podataka, CDC navodi da se anafilaksija (ozbiljna alergijska rekacija koja počinje iznenada i može biti smrtonosna) javila u 2,5 slučaja na milion primljenih doza.

Mediji su 26. januara izvijestili i da u saveznoj državi Indiani nisu prijavljene nikakve nuspojave vakcine, vezane za LOT broj koji stoji na kartici za vakcinaciju  koju je žena sa snimka koji je predmet ove analize prethodno objavila na svom profilu.  

Tima za provjeru činjeica iz američkog Politifacta  zaključio je kako nema dokaza da se navodno zdravstveno stanje Šon Skelton može bez sumnje dovesti u vezu s vakcinisanjem, a niti jednom od portala koji su je kontaktirali pokušavajući provjeriti istinitost njenih tvrdnji Đon Skelton nije odgovorila na pitanja.

Zbog predstavljanja pomenutog snimka kao dokaza da su prikazane pojave posljedice vakcinacije, kao i zbog činjenice da nekontrolisani pokreti tijela do sada nisu zabilježeni kao nuspojave vakcina protiv Covid-19 kompanije Moderna ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama