Na društvenim mrežama ovih dana je ponovo aktuelna fotografija kojom se prikazuje navodno idealna i pravedna organizacija vukova u čoporu.

Na Facebook stranici „Geografija na dlanu“, koja ima gotovo 50.000 članova, 11. septembra je objavljena fotografija uz opis jednog od članova:

Fotografiju je napravio Čaden Hanter, za potrebe BBC-jevog dokumentarca Frozen Planet, a moguće ju je vidjeti na sajtu The Guardiana, u članku iz 2011. godine kada je prikazana u sa originalnim opisom koji objašnjava da je „alfa ženka“ vođa čopora, koju ostatak vukova prati u cilju uštede energije:

U međuvremenu je, na društvenim mrežama i u medijima, fotografija više puta aktuelizovana u kontekstu tema o liderstvu, želeći da se pošalje poruka da lider ne mora biti ispred svih, već da je njegov zadatak da vodi brigu o svom timu. Vukovi, ipak, nemaju veze sa ovakvim tumačenjima niti su „fantastično, logično i pravedno“ organizovani.

Ovim slučajem bavio se i faktčeking portal Snopes koji piše:

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama