Pandemija COVID-19 aktivirala je dežurne teoretičare zavjere koji javnost pokušavaju da ubijede da globalna zdravstvena kriza nije ništa drugo do prevara svjetskih razmjera i da je opasnost mnogo manja nego što govore zvanične institucije.

Na Facebooku je proteklih dana dijeljen video u kom Rashid Buttar, američki osteopata, pobornik alternativne medicine, javnosti poznat kao teoretičar zavjere i antivakser, iznosi više spornih tvrdnji na omiljenu temu teoretičara zavjere – koronavirus. U videu, koji je isječak iz emisije emitovane 2. juna na TV kanaly Daystar, Buttar iznosi nekoliko netačnih tvrdnji.

Prva je da se u objavljenoj studija sa Stanforda o COVID-19 kaže da ova situacija nije ništa gora od sezonskog gripa.

Kako je pojašnjeno izSvjetske zdravstvene organizacije, grip je akutna virusna infekcija koja prvenstveno napada disajne puteve, uključujući nos, grlo, bronhije i, rjeđe, pluća. Grip je zastupljen na globalnom nivou i vrlo brzo se širi među populacijom, a na sjevernoj hemisferi se tokom jeseni i zime javljaju godišnje epidemije gripa koje pogađaju oko 5-15% populacije.

Iako Buttar tvrdi da nije upoznat sa smrtnim slučajevima uzrokovanim gripom, ne znači da ih nema. Prema podacima i procjenama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, od gripa je u periodu od 2010. godine oboljelo između 9 miliona i 45 miliona osoba, registrovano je između 140.000 i 810.000 hospitalizacija i između 12.000 i 61.000 smrtnih slučajeva godišnje. Faktografovi fektečekeri su već utvrdili da Buttar vjerojatno govori o istraživanju Johna Ioannidisa, epidemiologa sa Stanforda. Njegovo istraživanje analizira podatke iz seroloških studija i utvrđuje infection fatality rate (IFR), odnosno broj mrtvih na ukupan broj zaraženih, i u njemu se navodi da se često pokušava uporediti COVID-19 s gripom, ali to može biti neravnomjerno poređenje.

On dalje tvrdi da će do drugog talasa epidemije doći, ali ne zbog samog COVID-19, već zato što je to planirano.

Tim Raskrinkavanja se više puta bavio teorijama o „planiranju drugog talasa“. Sam koncept „talasa“ u pandemiji nastao je sa pojavom pandemije španskog gripa 1918. godine, u svrhu opisivanja različitih dešavanja tokom pandemije. Doktor Majk Tildesli, sa Univerziteta u Voriku, objasnio je da ne postoji zvanična definicija i da to nije nešto posebno naučno, odnosno da je ono kako definišemo jedan talas prilično arbitrarno.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije su pojasnili da drugi talas nije neizbježan ali da ipak, kako sve više zemalja ublažava ograničenja, postoji jasna prijetnja da bi infekcije virusom mogle biti u porastu i da bi se, ako se ne upravlja situacijom pravilno, mogao dogoditi drugi, destruktivan talas.

Tvrdnje o planiranju drugog talasa su, dakle, besmislene i netačne.

U kontekstu navodnog planiranja drugog talasa, Buttar govori o tri faktora.

Kako kaže, prvi faktor je da „kada osoba nosi masku na licu, ona udiše sopstveni ugljen dioksid, postaje hipoksična, smanjuje unos kiseonika, tijelo je pod stresom jer ima problem da unese kiseonik“.

Navodi o ugrožavanju zdravlja nošenjem maski naročito su popularni među teoretičarima zavjere, koji idu toliko daleko da čak tvrde da nošenje maski usporava rad mozga i dovodi do smrti. Iako medicinska struka još uvijek nema sve informacije o novom virusu, tretmanu oboljelih ili posljedicama koje ostavlja za sobom, ono što je sigurno je da se virus prenosi kapljičnim putem, i da su održavanje fizičke distance i nošenje maske efikasni načini za sprečavanje širenja virusa. Svjetska zdravstvena organizacija u junu je saopštila da dugotrajna upotreba medicinskih maski, kada se pravilno nose, ne izaziva trovanje ugljen-dioksidom, niti dovodi do nedostatka kiseonika.

Ovaj američki ostepata tvrdi i da 5G tehnologija ima ogromni uticaj na imuni sistem.

Petu generaciju tehnologije mobilnih mreža već duže vrijeme bije glas da je opasna za ljudsko zdravlje, iako za to nemamo konkretnih dokaza. Britanski Fullfact još u januaru je objavio tekst u kom se navodi da nema dokaza da 5G tehnologija može oštetiti imuni sistem. U tekstu je prenesen stav Agencije za javno zdravlje (Public Health England), koja kaže da ne postoje ubjedljivi dokazi da izlaganje ispod smjernica koje je dala Međunarodna komisija o nejonizujućem zračenju može izazvati štetne uticaje na zdravlje. Ove smjernice idu i do 300 GHz, dok će maksimum za 5G vjerovatno biti samo u desetinama GHz. 5G mreža koristi frekvencije daleko ispod jonizujućih zračenja, koje nastaje u dijelu elektromagnetnog spektra nakon UV-zraka, X-zraka i gama zračenja.

Treći faktor o kom Buttar govori je vakcina:

Tvrditi ovako nešto za vakcinu koja tek treba da bude napravljena, odobrena i upotrebljena je besmisleno i nelogično. Medicinska struka nema efikasan lijek u tretiranju kovid pacijenata. Već postojeći ljekovi, kojima se tretiraju slični simptomi, mogu samo ublažiti simptome blažeg oblika COVID-19, ne i izliječiti ili spriječiti bolest, pa je sasvim jasno da je jedini efikasan lijek u borbi protiv novog virusa prevencija, odnosno efikasna vakcina. Svjetska zdravstvena organizacija korodinira potragom za novom vakcinom, koja je podržana brojnim donacijama i u koju se uključio gotovo čitav svijet. Napredak kad je u pitanju pronalazak vakcine može se pratiti na sajtu SZO, na kom se navodi da su trenutno 42 vakcine u procesu kliničke evaluacije. Potreba za vakcinom protiv koronavirusa se ogleda u činjenici da ne postoji kolektivni imunitet na virus, koji svakodnevno odnosi živote, a za koji će vrijeme tek pokazati koliku je štetu pričinio onima koji su preživjeli. takođe, imunitet koji stekne zaražena osoba, relativno je kratak.

Buttar tvrdi da ćemo, ako se ljudi budu vakcinisali novom vakcinom, imati masovno smrtne slučajeve, upoređujući sadašnju situaciju sa dešavanjima u Martin Luter King bolnici, u vrijeme H1N1 virusa.

Da je ova Buttarova priča apsolutno izmišljena, potvrđuje odgovor urednice rubrike Nauka i medicina u Los Angeles Timesu na pitanje Faktografa jesu li izvještavali o 64 smrtna slučaja od H1N1 gripa 2009. ili 2010. godine: „Bolnica se ugasila 2007. godine nakon što smo izvijestili o mnogim problemima, a ponovo se otvorila tek 2015. godine. Tako da 2009. godine bolnica nije ni radila.“

On u svojom izlaganju iznosi još jednu spornu tvrdnju koja se odnosi na PCR testove:

PCR test, odnosno test lančane reakcije polimeraze (PCR) koje se već decenijama koristi u molekularnim istraživanjima. PCR test je napravljen tako da otkrije virus koji uzrokuje COVID-19 u respiratornim uzorcima, na primjer brisevima iz nosa ili usne šupljine. Testom se ispituje prisutnost genetskog materijala uzročnika bolesti, patogena. Test identifikuje supstance kvalitativno, a ne kvantitativno, otkrivajući genetske sekvence virusa. U postupku se DNK umnožava da bi mogla biti mjerljiva, odnosno uočljiva nakon bojenja. Dakle, ukoliko nije registrovana prisutnost genetskog materijala uzročnika bolesti, koliko god se umnožavala DNK, rezultat će, logično, i dalje biti negativan. I u uputstvu za pacijente američke Agencije za ljekove se navodi da su šanse za lažno pozitivan test veoma male, dok je, s druge strane, moguće da on bude lažno negativan.

Zbog tvrdnji da ova situacija nije ništa gora od sezonskog gripa, navoda da nošenje maske smanjuje unos kiseonika, da 5G tehnologija ima ogromni uticaj na imuni sistem, poređenja sa dešavanjima u Martin Luter King bolnici  u vrijeme H1N1 virusa, kao i zbog netačnih tvrdnji o PCR testovima, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 Ocjenu „Lažna vijest“ dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu..

Takođe, zbog tvrdnji o planiranju drugog talasa i  potencijalne smrtne opasnosti od vakcine protiv koronavirusa, ovaj sadržaj ocjenjujemo i kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana („zavjere“). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Lažna vijest,Teorija zavjere