Protest iz Argentine od prije tri godine „preselili“ u Španiju

1977

Od 11. marta ove godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija i zvanično proglasila pandemiju koronavirusa, različiti mediji i stranice na društvenim mrežama, u kontinuitetu, i na sve moguće načine, pokušavaju da relativizuju opasnost koronavirusa koji je, nesumnjivo tema broj jedan u svijetu.

Poslastica za one koji namjerno pogrešno informišu javnost, su restriktivne mjere kojima se  zdravstvene vlasti, bore sa ovom  pošašću i razlikuju se od  države do države.

U poslednje vrijeme je posebno popularno pozivati na njihovo nepoštovanje, pa je tako na Fesjbuk stranici portala Naša borba 6. oktobra objavljen video, na kom se vidi sukob policije i građana, uz naslov   

“Svet je rekao dosta KORONA LUDILU. Španija se digla, borba sa policijom za SLOBODU”

Ovaj video,  za samo dva dana, na Fesjbuku je podijelilo više od 4,5 hiljade ljudi.

Ipak, nije istinita tvrdnja da je snimak nastao u Španiji, niti su se građani u toj zemlji brutalno sukobili sa policijom zbog zdravstvenih mjera protiv koronavirusa. 

Video je zapravo snimljen je mnogo ranije, na protestima u Argentini, a na YouTube-u je postavljen još 8. maja 2019. godine.  U pitanju je je protest iz decembra 2017, koji su se odigrao ispred argentinskog Kongresa tokom rasprave o Zakonu o reformi penzijskog sistema.

U Madridu, tokom septembra, jesu održni protesti protiv mjera za suprotstavljanje širenju virusa, ali na njima nije bilo incidenata.

Podsjećanja radi prvi slučaj infekcije koronavirusom otkriven je u decembru 2019. u Kini, sedam mjeseci, nakon što  je sporni snimak okačen na YouTube-u.

Imajući u vidu ovakav pokušaj zloupotrebe snimaka sa protesta održanih na drugom kontinentu, ovaj slučaj ocijenili smo kao lažnu vijesti. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest