Bez dokaza da je snimak djece zarobljene u kavezu djelo Hamasa 

787

Slike sa ratnog područja su uznemirujuće, a naročito kada prikazuju djecu koje su žrtve sukoba. 

Nakon napada militantne grupe Hamas na Izrael, na društvenim mrežama se pojavio snimak djece, zarobljene u kavezima, a video prati pitanje korisnika koje sugeriše da iza tog postupka stoji militantna grupa Hamas.  

“Ima li neko da opravdava Hamas”, piše u objavi. (1, 2, 3

Video je prvobitno objavljen na TikToku, međutim nije više dostupan na toj mreži. 

Inicijativa FakeReporter.net koja se bavi provjerom činjenica na hebrejskom jeziku napravila je dva screenshot-a spornog videa dok je bio dostupan – jedan sa mobilnog telefona i drugi sa desktopa, te ih objavila 8. oktobra na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru. Na skrinšotovima se vidi da je video djece u kavezima objavljen na Tik Toku 4 dana ranije, što upućuje da je nastao prije napada Hamasa. 

“Imajte na umu: tokom prethodnih sati cirkuliše video snimak djece u kavezu i tvrdi se da su prikazana oteta izraelska djeca. Ovo je stari video koji je objavljen prije najmanje četiri dana – kao što vidite na fotografiji. Molimo da ne dijelite ovaj lažni video”, navedeno je u objavi FakeReporter.net na X

Fakt-čekeri španske organizacije Maldita konsultovale su direktora i profesora koji predaje u školi arapskog jezika “Academia Arabe”, kako bi faktčekovali šta govori osoba čiji se glas čuje sa snimkom.  

Profesor Mado Taraf je pojasnio da osoba koja je snimila video koristi dijalekt “khaleeji”, inače tipičan za oblast Zaliva (kojoj Izrael i Palestina ne pripadaju), a akcenat nije palestinski.  

“Prema prevodu direktora i profesora Tarafa, osoba čiji se glas čuje tokom snimka ponavlja djeci da su se nevaljalo ponašala prema njimu i smije se”, navodi se u analizi Maldite. 

Bitan je detalj je i da se na kavezima ne nalazi katanac.  

U međuvremenu, TikTok profil na kom je prvobitno objavljen snimak ponovo je aktiviran, a korisnik tog naloga je kazao da je snimak nastao par dana prije napada Hamasa na Izrael, te da su djeca prikazana na video snimku njegovi rođaci, o čemu je naknadno izvijestio Snopes. 

Imajući u vidu da nije moguće sa sigurnošću utvrditi da li je snimak originalan i gdje je nastao ovaj sadržaj dobija ocjenu neutemeljeno. 

Ocjenom „Neutemeljeno“ označeni su medijski izveštaji koji se ne baziraju na jasnom izvoru i za koje se istraživanjem ne može utvrditi ko su izvori za tvrdnje iznijete u članku. 

In this article