Snimanje filma predstavili kao fingiranje sukoba Izraela i Palestine  

844

Šesti je dan sukoba Hamasa i Izraela, a broj poginulih mjeri se hiljadama. 

Iako nam sa tog prostora posljednjih dana stižu uznemirujuće fotografije i video snimci, pojedini dezinformatori pokušavaju plasirati narativ da je sukob fingiran. 

“Video prikazuje kako se rat između Palestine i Izraela postavlja poput filma”, kaže jedna korisnica Fejsbuka. 

Video, prvobitno objavljen na Tik Toku, viralan je od 2022. godine, a snimci na toj društvenoj mreži iz druge perspektive pokazuju da su scene zaista izrežirane i to sa razlogom – snimak je dio filma “Empty Place”. 

Konkretno, snimak koji je predmet ova analize može se vidjeti u trejleru za film koji je na Ju Tjubu dostupan od aprila 2022.  

Film “Empty Place” je rekonstrukcija stvarnog događaja koji se odigrao u oktobru 2015. godine. Brojni svjetski mediji prenijeli su tada uznemirujući snimak koji prikazuje 13-godišnjeg palestinskog dječaka,  Ahmeda Manasra, sa iskrivljenim nogama dok krvari nakon što ga je udario automobil. Video je nastao neposredno nakon što su dva Izraelca izbodena nožem ispred jedne prodavnice. Tada je izraelska policija optužila je palestinskog dječaka i njegovog 15-godišnjeg rođaka, koji je ubijen vatrenim oružjem, da su  napali dva Izraelca.

Reditelj filma “Empty Place” potvrdio je za fakt-čeking tim Rojtersa da je video koji se dijeli na društvenim mrežama nastao tokom snimanja njegovog kratkog filma 2022. godine.

Kolege iz Istinomera su se takođe bavile ovim snimkom i tvrdnjama koje ga prate, ukazujući na iste činjenice i pravi kontekst videa.

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article