Ni predsjednik, ni premijer Izraela nijesu doživjeli srčani udar

481

Pažnja svjetske javnosti je usmjerena na lidere koji odlučuju o razvoju događaja na Bliskom istoku.  

I dok se svijet nada i priželjkuje stabilizaciju odnosa Izraela i Palestine, na društvenim mrežama na našem govornom području ne prestaju da se šire lažne vijesti i dezinformacije. 

Onlajn prostor je preplavljen tvrdnjama koje nemaju nikakvo uporište u činjenicama, a kreirane su sa ciljem da stvore pogrešnu percepciju kod korisnika društvenih mreža. 

Za njihovu provjeru potrebno je svega nekoliko minuta, a jedna od njih je i sljedeća informacija koja se pojavila na Fejsbuku

“Predsjednik Izraela je doživio srčani udar”. 

Prije svega, predsjednik Izraela je Isak Hercog a ne Benjamin Netanjahu čija je fotografija prikazana u objavi i koji pokriva funkciju premijera Izraela.  

Na internetu nema kredibilnih izvora koji potvrđuju da je ugroženo zdravstveno stanje predsjednika ili premijera Izraela, niti to dokazuje pretraga ključnih riječi

Zdravstvene probleme je ove godine imao Netanjahu kojem je u julu ove godine izvedena procedura ugradnje pejsmejkera, međutim nije moguće pronaći dokaze da mu je stanje pogoršano u posljednjih mjesec dana. 

Od napada Hamasa, Netanjahu se vrlo često oglašava u javnosti. U prilog tome svjedoči i poruka koju je objavio na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, svega par sati prije nego što se pojavila informacija da je doživio srčani udar.  

Takođe je mala vjerovatnoća da bi i predsjednik Izraela bio u stanju da daje intervju istog dana kada su mu korisnici društvenih mreža uspostavili “dijagnozu”. 

Teško da bi mogla proći ispod “medijskog radara” informacija o ugroženom zdravstvenom stanju predsjednika ili premijera neke države koja je u centru svjetskih dešavanja poput Izraela. 

Dakle, evidentno je da je vijest o ugroženom zdravstvenom stanju predsjednika Izraela netačna, zbog čega objavu ocjenjujemo ocjenama lažna vijest i neutemeljeno. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenom „Neutemeljeno“ označeni su medijski izveštaji koji se ne baziraju na jasnom izvoru i za koje se istraživanjem ne može utvrditi ko su izvori za tvrdnje iznete u članku. 

In this article