Među naučnicima postoji konsenzus o globalnom zagrijavanju

297

Klimatski skeptici tvrde da nema globalnog zagrijavanja. Ignorišu porast prosječne svjetske temperature i vremenske (ne)prilike i ubjeđuju nas raznim argumentima da globalno zagrijavanje, ipak, nije naša stvarnost.  

U prilog toj tvrdnji, više korisnika Fejsbuka je podijelilo video u kom osnivač američkog tv kanala za vremensku prognozu i vijesti u vezi sa vremenskim prilikama Weather Channel, Džon Kolman negira klimatsko zagrijavanje. (1, 2,) 

“Nema globalnog zatopljenja! Tako kaže znanstvenik i osnivač Weather Channel-a na CNN-u John Coleman, radi se o velikoj političkoj gluposti”, navodi se, između ostalog, u objavama. 

Video koji se dijeli na društvenim mrežama isječak je iz gostovanja Kolmana na tv kanalu CNN 2014. godine. 

Kolman u videu koji je predmet naše analize, osim opšte tvrdnje da se globalno zagrijavanje ne dešava, navodi da u nauci ne postoji konsenzus. 

Činjenice pobijaju Kolmanov stav o izostanku konsenzusa naučne zajednice kada je u pitanju globalno zagrijavanje.  

Iako procenat saglasnosti varira, jer zavisi od metodologije, većina naučne zajednice potvrđuje – globalno zagrijavanje se dešava. 

Naučnica Naomi Oreskes je 2004. godine prva kvantifikovala konsenzus o globalnom zagrijavanju, analizom 928 naučnih članaka o globalnim klimatskim promjenama. Nijedna publikacija koju je recenzirala nije odbacila konsenzus o globalnom zagrijavanju izazvanim ljudskim faktorom. 

Studije sprovedene nakon 2004. godine su potvrdile ovaj konsenzus. Kako bi utvrdio tačan procenat naučnika koji priznaju globalno zagrijavanje, naučnik Džon Kuk je 2016. godine sproveo meta-analizu i došao do zaključka da konsenzus stručnjaka, odnosno procenat saglasnosti oscilira između 90 i 100%, pri čemu većina studija premašuje 97% konsenzusa. 

Najrelevantniji izvor u oblasti klime, Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC), objavljuje redovne izvještaje koji se u naučnoj zajednici smatraju pouzdanim i priznatim izvorom za pitanje globalnog zagrijavanja. 

U posljednjem izvještaju o stanju klime na Zemlji za 2023. godinu, IPCC nedvosmisleno konstatuje da je globalno zagrijavanje od 1,1 stepeni Celzijusa, koje su izazvali ljudi, podstaklo promjene u klimi na Zemlji koje nemaju presedan u novijoj ljudskoj istoriji. 

Redovni izveštaji IPCC-a se u naučnoj zajednici smatraju pouzdanim i priznatim izvorom za globalno zagrijavanje. 

“Već sada, sa porastom globalne temperature za 1,1 stepeni Celzijusa, promjene u klimatskom sistemu, koje su neprevaziđene tokom vjekova do milenijuma, sada se dešavaju u svakom regionu svijeta, od porasta nivoa mora do ekstremnijih vremenskih događaja do brzog nestajanja morskog leda”. 

IPCC je konstatovao da je prosječna globalna temperatura na površini porasla više od 1,2 stepena u periodu od 1880. do 2020.  

Uredništvo Weather Channel se 2014. godine, nakon emitovanja Kolmanovog intervjua na CNN-u, ogradilo od izjava osnivača tog tv kanala. U javnom obraćanju su objasnili da Kolman duže od 3 decenije nije učestvovao u radu Weather Channel i da ne govori ispred tog tv kanala.. 

Zbog svega prethodno navedenog, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article