Doktor Branimir Nestorović iz Srbije postao je poznat široj javnosti kada je najavio da je koronavirus najsmiješniji virus ikada, te da dame mogu slobodno trknuti do Milana u kupovinu. Nedugo potom svijet je zaključan, a žrtve virusa se i dalje broje i to u milionima. Nakon tog ispada, neko drugi bi se možda povukao, ali ne i Nestorović koji je iskoristio “slavu” i nastavio da širi paušalne informacije, ali i teorije zavjere.  

Jedna od njih tiče se katastrofalnog nevremena koje je pogodilo region. Nestorović je na društvenim mrežama posumnjao da je u pitanju zavjera protiv Srbije:  

Zašto se superćelijska oluja desila nad Hrvatskom, a posebno Srbijom? Odnekle je morala da krene, ali kako nije i po Evropi nego je najviše zahvatila Srbiju? Nevreme je novo oružje Zapada. 

Superćelijska oluja protutnjala je Balkanom. Pitanje na koje Nestorović traži odgovor je prosto: krenula je iz Italije. Zašto se ogromna količlina padavina i grada, praćenih jakim vjetrovima sručila na Hrvatsku, Srbiju, ali i Sloveniju, Mađarsku itd, meteorolozi su dali objašnjenje:  

… “sever Italije svake godine pogodi i preko deset ovakvih oluja, a one koje stignu čak do Srbije uglavnom oslabe već iznad Jadrana, gde smo često viđali takozvane “pijavice” iznad mora. Kako kaže (meteorološkinja Euronews-a) Gojković, upravo te pijavice, odnosno manji vrtlozi, nastaju iz superćelijskih oluja u našem delu sveta.  

Gojković objašnjava da se uzrok ovako čestoj pojavi superćelijskih oluja nalazi se u temperaturi Sredozemnog mora i položaju ciklona sa centrom iznad Velike Britanije i Skandinavije. Već početkom leta zabeleženo je da su mora i okeani severne polulopte dosta topliji od proseka. 

“Celo Sredozemno more je trenutno za oko pet stepeni toplije od proseka, što je alarmantno iz više razloga. Visoka temperatura mora uzrokuje porast nivoa mora, pojačano isparavanje i povećanje količine vodene pare u vazduhu. U isto vreme na severu Evrope postoji ciklon koji svakih nekoliko dana napravi pun krug i ka Mediteranu pošalje hladnu vazdušnu masu”, dodaje Gojković.  

Ističe da mešanje ove dve vazdušne mase uzrokuje “eksploziju” u atmosferi i formiranje oblaka koji sa sobom nose veliku količinu energije koja se oslobađa u vidu vetra, električnih pražnjenja i na kraju – oni sa sobom nose veliku količinu kiše.” 

U podrobnoj analizi, Gojković poručuje da vjetrovi u Evropi uglavnom imaju smjer zapad-istok, te da se oluje koje nastaju u oblasti Alpa kreću prema Balkanskom poluostrvu: 

“… Alpi se nalaze u blizini dva veoma topla mora, sa zapadne i istočne strane Italije, koji potpomažu ne samo količinom vlage u vazduhu, već i temperaturom. 

Ovo znači da kombinacije visoke temperature vode, velika količina vlage i sama zasićenost vazduha iznad mora daje dodatnu energiju oluji i ona jača kada pređe na kopno, na jadranske obale Hrvatske, Slovenije i same BiH gde ima dosta planinskih predela koji prouzrokuju talasanje u atmosferi koje dodatno potpomaže vertikalno strujanje”, rekla je Gojković.  

Na taj način, oluja se razvija i održava, zbog čega u Srbiju često stižu sa zapada koje se kasnije prenose ka istoku.  

“Ove oluje u Srbiji uglavnom oslabe jer iznad naše zemlje nema dovoljno vlage, ima dosta kopna a oluja slabi, oslobađa se velika količina vode i energije, pa do Rumunije već stiže kao oslabljeni sistem”, kaže Gojković.” 

Dakle, prema riječima struke, u pitanju je prirodni fenomen, koji je potpomognut klimatskim promjenama, a ne zavjera “Zapada” kao što je to predstavio Nestorović.  
 
Sporna objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article