Na Facebook profilu Jovan Markuš objavljen je 25. aprila tekst u kome poziva na „uključivanje mozga“ i iznosi novu teoriju za naše govorno područje, povezujući Rotari klub i skrivene motive sa pandemijom koronavirusa.

U objavi koju su podijelili brojni njegovi pratioci se navodi:

Objava je propraćena fotografijama sa javnih događaja lokalnih sekcija Rotary kluba.

Rotary Club International je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja poslovne ljude i druge profesionalce u cilju pružanja humanitarne pomoći i razvoja mira.

Rotary čine 1,2 miliona strastvenih pojedinaca u 35.000 klubova širom svijeta. Rotary nije tajna organizacija, javna je i procedura za učlanjivanje i njegovi se članovi ne skrivaju. U Crnoj Gori funkcioniše nekoliko Rotary klubova, u Bijelom Polju, Baru, Budvi, Podgorici, Kotoru, Ulcinju i Pljevljima. Njihovi članovi i članice su mnoge ugledne ličnosti i ostvareni profesionalci, pa ne začužuje prisustvo istaknutih ljekara i poslovnih ljudi na njihovim fotografijama.

Rotary je osnovan je 1905. godine, ili 50 godina prije rođenja Bila Gejtsa, tako da on niti je osnivač niti je Rotary „njegov“. S druge strane Gejts ne skriva da je član kluba, rotarijanac, i često govori na njihovim javnim događajima.

Jedan od ciljeva Rotary kluba borba protiv bolesti, i posebno iskorjenjivanje poliomijelitisa ili dječje paralize, bolesti koju izaziva polio virus.  Rotary klub i Fondacija Bila i Melinde Gejts zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i Američkim centrom za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti vode Globalnu inicijativu za iskorjenjivanje poliomijelitisa.

Bil Gejts, jedan od vodećih svjetskih filantropa, već sedmicama je centralna meta teoretičara zavjere, koji ga oklrivljuju za nastanak pandemije, o ćemu je Raskrinkavanje.me već u više navrata pisalo. Gejts godinama upozorava na opasnost od panedmije i ulaže novac u inicijative usmjerene na poboljšanje zdravstvenih sistema i istraživanja novih ljekova, što razni teoretičari zavjere izvrću u nebulozne tvrdnje, poput one o čipovanju vakcinama.

U ovoj teoriji mu je pridodat i Rotary klub, i njegove crnogorske podružnice, a sve u cilju obračuna sa SPC u Crnoj Gori. Za ove tvrdnje nema nikakvih dokaza.

Objavu na Facebook profilu Jovan Markuš ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere