Na platformama za komunikaciju video star par godina posljednjih dana je ponovo postao viralan.

Video je namijenjen ljubiteljima piva i sadrži navodne činjenice o blagotvornom dejstvu svakodnevnog konzumiranja piva.

U videu se navodi da pivo održava zdravlje bubrega, da vlakna u pivu smanjuju nivo lošeg holesterola i štite organizam od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Jedna od tvrdnji je i da umjereno konzumiranje piva smanjuje rizik od srčanog udara za 40 do 60 odsto, kao i da poboljšava pamćenje i smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

Štetna upotreba i posljedice koje alkohol prouzrokuje utiču na fizičko i psihičko zdravlje konzumenata, a alkohol je jedan od vodećih uzroka bolesti i prijevremene smrti na globalnom nivou. Iako se u medijima povremeno plasiraju informacije kojima se promovišu povoljna dejstva alkohola na zdravlje ljudi, naučna istraživanja pokazuju da čak i slabije alkoholno piće povećava krvni pritisak i šanse za moždani udar, nasuprot tvrdnjama iz promotivnih videa.

Britanski i kineski istraživači, koji su deset godina pratili 500.000 Kineza, kažu da je ključna poruka velike genetske studije da sada postoje jasni dokazi da umjereno ispijanje alkohola ne štiti od moždanog udara i da ćemo, ako pijemo po čašu ili dvije alkohola (za potrebe istraživanja, jedno piće je definisano kao mala čaša vina, flaša piva ili jedno žestoko piće), samo povećati šanse za moždani udar.

Iako istraživanje ima određena ograničenja, poput tog da je rađeno samo na kineskoj populaciji, istraživači su uglavnom pratili ljude koji su pili pivo. Doktor Stiven Burdžis sa Univerziteta u Kembridžu kazao je da studija sadrži i djelove ostalih dugogodišnjih istraživanja o uticaju konzumiranja alkohola, kao i da su dobili ozbiljne indikacije da ne postoji kardiovaskularna korist od umjerenog ispijanja alkohola, već da se rizici zapravo povećavaju.

Ovakve objave u medijima i na društvenim mrežama ocjenjujemo kao pseudonauku. To je ocjena koju dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Pseudonauka