Stvaranje krvnih ugrušaka od vakcine kao posljedica imunizacije jedna je od tema o kojoj se najviše spekulisalo nakon odobrenja vakcina.

Ovoga puta, navodno stvaranje ugrušaka povezano je sa D-dimer testom krvi.

Na našem govornom području dijeli se video kanadskog ljekara Čarlsa Hofa koji tvrdi da samo 25 odsto vakcine protiv Covid-19 ostaje u ruci vakcinisane osobe te da iRNK (mRNA) iz vakcina stvara krvne ugruške. 75 odsto vakcine prikupi limfni sistem i unosi u krvni sistem i i uzrokuje stvaranje milijardi Covidovih spajk proteina što navodno dovodi do krvnih ugrušaka. Hof tvrdi da je to dokazao D-dimer testom.

D-dimer (tromboza) se određuje osobama kod kojih se sumnja da imaju tromboze (duboku vensku trombozu, plućnu emboliju, diseminovanu intravaskularnu koagulaciju) ili stanja koja mogu da dovedu do njih, kao i u praćenju terapije tromboza.

D-dimer je, u suštini, fragment proteina koji nastaje se krvni ugrušak “istopi” u tijelu.

Kada je nivo D-dimera visok, to može biti dokaz prisustva krvnih ugrušaka.

Iako je njegov video postao viralan, Hof nema nijedan dokaz kojim bi potkrijepio svoje tvrdnje. Rojters je od kanadskog ljekara tražio dokaze, ali im je on odgovorio da su rezultati bili preliminarni i da su sada neobjavljeni.

“Shvatio sam da treba da ih objavim iako je broj subjekata koje sam planirao u svojoj studiji bio daleko manji od moje originalne zamisli”, rekao je Hof Rojtersu i dodao da je istraživanje bilo spriječeno jer je vatra uništila njegovu ordinaciju, tokom šumskih požara u julu koji su zahvatili taj dio Kanade.

Predavač u Liverpulskoj školi tropske medicine, Tom Vingfild, za Rojters je kazao da nije saglasan sa Hofovim nalazima jer, kako navodi, kada se nivo D-dimera podigne, to ne znači da je osoba imala krvni ugrušak već da su potrebne dalje analize kao što je skeniranje nogu, grudi…

Iste ocjene dali su medicinski stručnjaci koji su govorili za AFP, koji se takođe bavio ovom objavom.

Naučnici jesu ranije našli moguću povezanost između AstraZeneke i Džonson i Džonson vakcine i ugrušaka, ali je rizik od stvaranja ugrušaka izuzetno mali.

S obzirom na izostanak dokaza za ove tvrdnje, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.