Antivakseri i korona skeptici direktno ili indirektno, svjesno ili nesvjesno i dalje ugrožavaju milione života širom svijeta.

Najlakši i najbrži put, za plasiranje našminkanih neistina su društvene mreže, pa pojedini profili na Fejsbuku, među kojima je i profil Marije Stojaković, funkcionišu kao mikro mediji, u kontinuitetu plasirajući sadržaje koji navodno “dokazuju” da je koronavirus oružje u rukama svjetskih moćnika.

Tako se na titlovanom video materijalu koji je okačen na pomenutom profilu, a koji traje nešto duže od dva minuta,  može čuti kako muška osoba, između ostalog tvrdi da antigenski test na koronavirus nije pouzdan.

Nakon antigenskog na red je došao i PCR test.

Kraj snimka obilježila je informacija da američki  CDC povlači uputstvo za hitnu upotrebu PCR testa do kraja 2021. godine, što osoba sa snimka tumači kao svojevrsno priznanje da virus nikad nije izolovan.

Uzimajući u obzir dokaze koji nose pečat nauke, možemo sa sigurnošću reći da sporni video snimak obiluje neistinama.

Kada je riječ o antigenskim ili brzim testovima poznati su i pod skraćenicom Ag-RTD koja označava “Rapid Antigen Diagnostic Testing”, odnosno brzo dijagnostičko testiranje na antigene. Oni, za razliku od PCR testova koji utvrđuju virusni nasljedni materijal (RNK), kao dokaz  da postoji virus u organizmu, uzimaju prisustvo antigena. Svjetska zdravstvena organizacija ih je preporučila, ali je, uvidjevši njihova određena ograničenja, dala smjernice na koji način bi ih trebalo koristiti.

Stručnjaci širom svijeta su u više navrata pojasnili da su antigenski testovi, efikasni i pouzdani, posebno u ranom stadijumu infekcija, a praktični su jer, osoba koja se testirala rezultate može dobiti za manje od trideset minuta.

Takođe nije tačno ni zlonamjerno tumačenje, da su ljudi širom svijeta zbog neizolovanosti Sars Cov-2, umjesto na koronavirus, testirani na “običnu” prehladu.

Istina je da se u dokumentu pod naslovom  (CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel),  na 40. stranici, u drugom pasusu, zaista navodi da CDC nije imao  izolovan virus u vrijeme stvaranja testa, ali je Rojters, još ranije objavio analizu tvrdnji da je dokument CDC “dokaz” da virus nije izolovan i da su testovi u tom smislu pogrešni.

Kako je doktor Tusan de Silva, sa univerziteta u Šefildu, tada pojasnio za Rojters, CDC je razvio PCR test koristeći standardnu proceduru kojom se određuje najniža količina virusnog genetskog materijala koja se testom može otkriti. To ne znači da PCR test ne prepoznaje virus Sars-CoV-2, već je riječ o uobičajenoj proceduri kojom se postiže bolja efikasnost testa za određeni virus.

 De Silva je istakao, da dokument opisuje ono što je korišteno za određivanje najniže količine virusnog genetskog materijala koji je RT-PCR test mogao otkriti.

U ovom slučaju, CDC je koristio ‘transkribovanu’ RNK kao pozitivnu kontrolu – odnosno sintetički proizveden genetski materijal identičan onom koji nosi virus. Prema mišljenju ovog stručnjaka, jedan od razloga za to, leži u tome, što u vrijeme pravljenja testa nije bilo dostupno mnogo standardizovanih i kvantifikovanih virusnih zaliha za izolaciju virusne RNK. De Silva tvrdi da upotreba transkribovane RNK umjesto RNK izvedene iz kvantifikovanih zaliha virusa nije razlog za sumnju u postojanje SARS-CoV-2, napominjući da sada postoje stotine zaliha uzgojenog SARS-CoV-2 u laboratorijama širom svijeta.

Na kraju snimka, autor navodi kako CDC povlači PCR testove do kraja godine 2021. godine, što vidi, kao još jedan dokaz da “nikad nisu uspjeli da izoluju virus”.

I ova tvrdnja je neutemeljena i zlonamjerna. Tačno je da CDC zaista povlači tip testova koji su oni razvili, ali samo zbog toga što su u međuvremenu razvijeni novi testovi, koji istovremeno mogu da detektuju više patogena, uključujući i virus gripa i koronavirus.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, ovoj objavi dajemo ocjenu Dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.