Ovo je još jedan primjer medijske manipulacije činjenicama..

Portal Srpski dnevnik objavio je 12. aprila tekst naslovljen

U tekstu, koji je izvorno objavio portal Sputnjik, nakon privođenja Amfilohija Radovića na informativni razgovor u policiju zbog okupljanja ispred vjerskih objekata u Podgorici, prenesena je izjava poslanice Demokrata, Valentine Minić.

Ona tvrdi da je prilikom hapšenja došlo do kršenja propisa i usvojenih mjera preventivne zaštite od korona virusa, odnosno da je policijski službenik kako na nepropisnoj udaljenosti, bez ikakve zaštitne opreme prolazi neposredno Amfilohija i da „ukoliko bi neko želio da namjerno prenese i proširi zarazu, upravo bi se ovako ponašao“. U okviru teksta je objavljen video snimak koji je poslužio kao temelj za ovakve tvrdnje.

Ovakvi navodi ponovo su aktuelizovani u izdanju Informera od 29. aprila i tekstu sa naslovom

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su još u martu, sa početkom uvođenja mjera s ciljem ublažavanja širenja koronavirusa, saopštili da će poštovati odluku nadležnih državnih organa u vezi sa pandemijom, a jedna od takvih odluka odnosi se na zabranu okupljanja građana.

Uprava policije je, nakon privođenja Amfilohija Radovića, saopštila da se radi o redovnim aktivnostima policije na praćenju poštovanja mjera u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Nijedan građanin, prilikom sprovođenja takvih aktivnosti, ne može biti privilegovan, a u proteklom periodu su, prema saopštenjima za javnost Uprave policije, protiv mnogih podnošene prijave ili su privođeni zbog kršenja mjera kojima se pokušava sačuvati javno zdravlje. Amfilohije Radović se, u svojstvu građanina, zbog kršenja mjera našao u istoj situaciji, koja je ipak naišla na osudu dijela javnosti.

Iako je moguće da policijski službenici nijesu postupili u skladu sa propisanim preventivnim mjerama, medijske tvrdnje da se iza takvog postupanja krije namjera da se ugrozi nečiji život ipak se ne mogu se smatrati utemeljenim niti opravdanim, zbog čega ovakve izvještaje ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Srpski dnevnik: Manipulisanje činjenicama | Sputnik: Manipulisanje činjenicama | Informer: Manipulisanje činjenicama