Regionalni mediji vrlo često prenose neprovjerene informacije kojima se najavljuje neki negativni događaji, napadi ili konflikti. Za najave, za koje se ispostavi da su netačne, uglavnom ne snose odgovornost niti objavljuju ispravku

Konflikt između Rusije i Ukrajine traje već nekoliko godina, a 2014. je prerastao u oružani sukob kada je Rusija anektirala Krim.

Sukobi različitog intenziteta u tom području traju i dalje, a prati ih intenzivna medijska kampanja u okviru koje se objavljuje niz neprovjerenih informacija koje dodatno jačaju mržnju i konflikte.

Domaći i regionalni mediji u kontinuitetu pokazuju interesovanje za ovaj sukob, objavljujući često informacije bez prethodne provjere kredibilnosti izvora.

Takav primjer desio se sredinom decembra kada su regionalni mediji objavili:

Ovu informaciju objavili su Kurir.rs, Alo.rs, Sputnjik, Vesti.rs, Srbijadanas.com, Intermagazin.rs, Vesti online, TV1ba. 

Ovu informaciju regionalni mediji objavili su bez jasnog navođenja kredibilnog izvora.

U tekstovima se pominju samo “tvrdnje obavještajne službe”, I “informacije provjerenih izvora”.

U tekstovima se navodi i saopštenje zamjenika načelnika Uprave Narodne milicije DNR Eduard Basarin, zamenik načelnika  koji kaže da je cilj ukrajinske ofanzive zauzimanje Novoazovskog i Teljmanovskog reona i uspostavljanje kontrole nad granicom između DNR i Rusije u oblasti naseljenih mesta Konjkovo i Holodnoje.

Saopštenje pod naslovom “vanredna vijest vojske DNR o predstojećem napadu oružane vojske Ukrajine” objavio je Newsvan.ru

U tom tekstu se navode i informacije koje su objavili regionalni mediji: 

DNR poziva posmatrače OEBS-a da obrate pažnju na vojne pripreme Oružanih snaga Ukrajine i zaustave agresiju. Apelujem na stanovnike Mariupola. Braćo i sestre, budite oprezni. U slučaju da ne uspijemo spriječiti sabotažu SBU, nemojte paničiti. Budite mirni. U periodu od 11. decembra do 14. decembra pokušajte da se ne nalazite u blizini industrijskih objekata u kojima se skladište hemikalije – hlor, amonijak i druge. Vodite brigu o djeci. One su najmanje zaštićene u ovim uslovima.

Iako su tenzični odnosi svakodnevica u ovom području, napad na Donbas se nije dogodio 14.decembra kako je najavljivano. Takođe, nismo uspjeli pronaći da su mediji zbog ovih netačnih najava objavili ispravke.

Kako ove medijske objave sadrže miks činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja, dajemo im ocjenu “dezinformacija”.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me ovu ocjenu dobija  medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović) 

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 08.02.2021.

Kurir: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija | Sputnik: Dezinformacija | Vesti.rs: Dezinformacija | Srbija danas: Dezinformacija | Inter magazin: Dezinformacija | Vesti online: Dezinformacija | TV1.ba: Dezinformacija