Mediji nerijetko senzacionalističkim naslovom privlače pažnju čitalaca, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji 

Portali Sputnjik i Srbin.info objavili su vijest pod naslovom:

“Britanci izlaze iz EU zbog Crne Gore”

Ovu vijest prvi je objavio portal Vijesti online pod naslovom:

Velika Britanija zbog bregzita biće “nova Crna Gora”

U tekstu Vijesti online, kao i u tekstovima Sputnjik i Srbin.info se navodi izjava predsjednika kruzing kompanije “Carnival UK” Dejvid Dingl na završenom „Cruise Britain“ poslovnom forumu britanske kruzing industrije u Londonu.

„Jedina pozitivna stvar od bregzita je to što će Britanija napuštajući EU, tada za njih postati tzv. ‘treća zemlja’, odnosno bićemo van evropske mreže PDV-a, i time ćemo moći da privučemo mnogo više dolazaka kruzera u naše luke, kako bi ti brodovi ispunili zahtjeve evropske poreske administracije o ulasku u makar jednu luku koja nije u EU, a radi nenaplaćivanja PDV-a na robu i usluge koje se prodaju na brodu. Zaista, na taj način bićemo nova Crna Gora“.

Sputnjik i Srbin.info ne navode izvor objavljene informacije.

Informacija potiče sa specijalizovanog portala koji se navi moreplovstvom i kruzerima Seatrade-cruise.com koji je izvještavao sa foruma “Cruise Britain”

Taj portal je objavio izjavu Dejvida Dinga koji je zaista rekao da će Britanija nakon izlaska iz EU postati treća zemlja, van mreže PDV-a EU i da to može privući nove kruzere njihove luke, navodeći da će Britanija postati “nova Crna Gora”.

Ipak, Dingl ni u jednoj rečenici, koju je prenio portal Seatrade-cruise.com nije pomenuo da Britanija izlazi iz EU zbog Crne Gore, kako se navodi u naslovima tekstova sa portala Sputnjik i Srbin.info.

Velika Britanija još na referendumu 2016. godine odlučila da će napustiti EU.

S obzirom na to da se u izvornom tekstu ne pominje da Britanija izlazi iz EU zbog Crne Gore, te da naslovi objava na portalima Sputnjik i Srbin.info ne najavljuju ispravno sadržaj koji slijedi u tekstu, ove objave ocjenjujemo kao “klikbejt”.

Prema metodologiji Raskrinkravanje.me, ocjenu “klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me, Milica Kovačević)

Sputnik: Klikbejt | Srbin.info: Klikbejt