Nije tačno da je polovina građana Švedske stekla kolektivni imunitet na koronu

2076

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti su medijski navodi o borbi Švedske sa koronavirusom i kolektivnom imunitetu te države.

U tekstu  portala Sputnik sa naslovom  “Novi švedski model: Zaboli te grlo i taksijem stiže test na koronu” se navodi:

“Švedski model borbe protiv korona virusa počeo je da daje rezultate. Kolektivni imunitet steklo je oko 50 procenta građana, a ekonomija nije trpjela kao širom Evrope. ”

Članak Sputnika prenijeli su portali IN4S i Novosti.

Tvrdnju da je oko polovine građana Švedske stekla kolektivni imunitet demantuje studija i švedske Agencije za zdravstvo objavljena sredinom juna 2020, koja je pokazala da je svega 6,1 odsto građana  steklo antitijela, odnosno , razvilo imunitet  o čemu je pisao Rojters.

“Švedska se odlučila za liberalniju strategiju tokom pandemije, držeći većinu škola, restorana, barova i preduzeća otvorenim, dok se veliki dio Evrope skrivao iza zatvorenih vrata. I dok predstavnici Agencije za zdravstvo naglašavaju da takozvani imunitet stada nije cilj sam po sebi, on takođe kažu da je strategija za usporavanje virusa dovoljna samo da se zdravstvene sistem sa njim nosi, a ne da ga suzbije u potpunosti. Međutim, studija, najopsežnija u Švedskoj do sada, pokazala je da je samo oko 6,1% Šveđana razvilo antitijela, znatno ispod nivoa koji se smatraju dovoljnim da se postigne čak i djelimični imunitet stada” navodi Rojters, informacije sa konferencije za novinare u Štokholmu.

Taj medij citira glavnog epidemiologa švedske Agencije za zdravlje Andersa Tegnela koji je kazao da u ovoj fazi imaju različite nivoe imuniteta kod različitih djelova stanovništva od 4% do 5% do 20 do 25%.

“Imunitet krda, gdje je dovoljno ljudi u populaciji razvilo imunitet na infekciju da bi mogao efikasno zaustaviti širenje ove bolesti, nije testiran za novi koronavirus, a obim i trajanje imuniteta među oporavljenim pacijentima su isto tako neizvjesni” objašnjava Rojters.

Sputnik  za izvor informacije  u tekstu navodi predsjednika jednog srpskog udruženja u toj državi, dok nigdje nema zvaničnih informacija od  švedskih državnih institucija kojima bi potkrijepio stavove sagovornika. Tekst je objavljen nekoliko dana nakon saopštavanja i rezultata poslednje studije o sticanju kolektivnog  imuniteta u toj državi na koronu.   

 Objavu portal Sputnik, IN4S i Novosti ocjenjujemo kao dezinformaciju, jer nije tačno da je polovina stanovnika Švedske stekla kolektivni imunitet.  Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Sputnik: Dezinformacija | IN4s: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija