Nije tačno da je polovina građana Švedske stekla kolektivni imunitet na koronu

1879

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti su medijski navodi o borbi Švedske sa koronavirusom i kolektivnom imunitetu te države.

U tekstu  portala Sputnik sa naslovom  “Novi švedski model: Zaboli te grlo i taksijem stiže test na koronu” se navodi:

Članak Sputnika prenijeli su portali IN4S i Novosti.

Tvrdnju da je oko polovine građana Švedske stekla kolektivni imunitet demantuje studija i švedske Agencije za zdravstvo objavljena sredinom juna 2020, koja je pokazala da je svega 6,1 odsto građana  steklo antitijela, odnosno , razvilo imunitet  o čemu je pisao Rojters.

Taj medij citira glavnog epidemiologa švedske Agencije za zdravlje Andersa Tegnela koji je kazao da u ovoj fazi imaju različite nivoe imuniteta kod različitih djelova stanovništva od 4% do 5% do 20 do 25%.

Sputnik  za izvor informacije  u tekstu navodi predsjednika jednog srpskog udruženja u toj državi, dok nigdje nema zvaničnih informacija od  švedskih državnih institucija kojima bi potkrijepio stavove sagovornika. Tekst je objavljen nekoliko dana nakon saopštavanja i rezultata poslednje studije o sticanju kolektivnog  imuniteta u toj državi na koronu.   

 Objavu portal Sputnik, IN4S i Novosti ocjenjujemo kao dezinformaciju, jer nije tačno da je polovina stanovnika Švedske stekla kolektivni imunitet.  Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Sputnik: Dezinformacija | IN4s: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija