Jun u medijima

706

I jun mjesec obilježile su uglavnom nove dezinformacije i teorije zavjere o pandemiji koronavirusa koja u svijetu i dalje ne jenjava.

Mediji su prenosili dezinformacije o tome kako su zaštitne maske beskorisne, a virus izmišljen. Dijelile su se lažne vijesti iz izmišljenih sudova koje su sadržale opasne dezinformacije o tome da države treba da prekinu svako dalje zatvaranje i izolaciju građana jer se to smatra „vođenjem psihološkog rata protiv svakog pojedinca“. Čitali smo i laži o tome kako koronavirus blijedi i da nije ništa pri virusu koji se pojavio 2003. godine.

Od izbijanja pandemije koronavirusa novinske stupce su punile brojne teorije zavjere o toj bolesti i njenom nastanku, a jednu od njih plasirala je i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić.  Učestale su teorije zavjere o štetnosti vakcine, kao i navodima da se aktuelna bolest povezuje sa uticajnim i bogatim ljudima koji vakcinacijom žele da dovedu do smanjenja ljudske populacije… Neizostavne su i ovog mjeseca bile teorije zavjere o Bil Gejtsu, kako je on ustvari najavio pandemiju  i patentirao virus.  Portali su došli i do toga da i ponuđeni plan širokog testiranja Amerikanaca ima za cilj kontrolu stanovništva a ne sprečavanje širenja virusa i nastavak pandemije.

Širenje lažnih vijesti o Crnoj Gori u tabloidima i desničarskim medijima skoro su svakodnevna pojava. Tako smo čitali da navijači Budućnosti spremaju napade na turiste iz Srbije, kao i niz dezinformacija o otvaranju crnogorskih granica. Prema dezinformatorima, u Crnoj Gori se očekuje I ‘’medijski mrak.’’ Nijesu bile tačne ni medijske tvrdnje da je crnogorski student započeo novi talas virusa korona u Srbiji, kao ni opasne laži o tome da su u nikšićkoj bolnici karcinom proglašavali kovidom.

događaji u Americi poslužili su za širenje lažnih vijesti i starih video snimaka.

Odluku Vlade da formira državnu firmu “Zaštita prostora Crne Gore” mediji su iskoristili da objave priču o tome kako je preduzeće formirano da bi rušilo isključivo imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Mediji su se bavili i revizionizmom pa su tako objavili fotografiju za koju su tvrdili da se na njoj nalaze ‘’valjevski partizani koji sprovode na streljanje sumnjive seljake, avgusta 1941. godine.”  Utvrdili smo da na poznatoj fotografiji nije riječ o sumnjivim seljacima, već fašističkim špijunima.

Nakon Stjepana Filipovića na meti revizionista se našao još jedan simbol borbe naših naroda za slobodu i bolje društvo, Koča Popović.

Čitali smo i netačne naslove da je pjesnikinja Desanka Maksimović izbačena iz kompletnog školskog programa.

Ne vjerujte svemu što vam se plasira u medjima. Čitajte pažljivo!