Nije vaseljenski patrijarh kritikovao Amfilohija

Manipulišući činjenicama i netačno ih predstavljajući čitaocima, mediji sadržaj svog teksta usmjeravaju u pogrešnom smjeru… Antena M objavila je 28.01. tekst sa naslovom U tekstu se dalje ponavlja: Ova izjava koju AntenaM citira se ne nalazi na zvaničnoj facebook stranici vaseljenskog patrijarha, već na facebook grupi pod nazivom Ekumenski patrijarh Vartolomej (ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ – …

846

Manipulišući činjenicama i netačno ih predstavljajući čitaocima, mediji sadržaj svog teksta usmjeravaju u pogrešnom smjeru…

Antena M objavila je 28.01. tekst sa naslovomFejsbuk stranica Vaseljenskoga Patrijarha: „Amfilohija ne kažnjava zakonita Vlada Crne Gore, nego Bog!”

U tekstu se dalje ponavlja:Sinoć je na službenoj fejsbuk stranici Vaseljenskoga Patrijarha, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ – Ecumenical Patriarch Bartholomew, koja služi za informisanje jerarhije Vaseljenske patrijaršije, a povodom informacije da je Amfilohije kao i Ilarion Alfejev „prorokovao” na relaciji Đukanović – Porošenko, objavljen sljedeći komentar te informacije:„Mitropolit Amfilohije Radović je tragičan, licemjeran i nezahvalan. Dok se poziva na podršku Vaseljenskoga Patrijarha, u isto vrijeme on krivi Vaseljensku majku-Crkvu za kanonski i pravedni akt dodjeljivanja autokefalije Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi!”

Ova izjava koju AntenaM citira se ne nalazi na zvaničnoj facebook stranici vaseljenskog patrijarha, već na facebook grupi pod nazivom Ekumenski patrijarh Vartolomej (ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ – Ecumenical Patriarch Bartholomew). Ova facebook grupa je otvorenog tipa, pa je samim tim i dostupna za komentarisanje i objavljivanje mišljenja pojedinica koji su njeni članovi. Tako je u ovom slučaju citat iz teksta Antene M zapravo stav koji je iznio član grupe, arhimandrit Romanos Anastasiadis, klirik Vaseljenske patrijaršije sa ostrva Krit.

Antena M objavila je tačan citat, ali je on netačno pripisan ekumenskom patrijarhu Vartolomeju.

Zbog toga, ovom njihovom članku dajemo ocjenu ”manipulisanje činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me)

Antena M: Manipulisanje činjenicama

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

01/02/2020

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama