Manipulišući činjenicama i netačno ih predstavljajući čitaocima, mediji sadržaj svog teksta usmjeravaju u pogrešnom smjeru…

Antena M objavila je 28.01. tekst sa naslovom

U tekstu se dalje ponavlja:

Ova izjava koju AntenaM citira se ne nalazi na zvaničnoj facebook stranici vaseljenskog patrijarha, već na facebook grupi pod nazivom Ekumenski patrijarh Vartolomej (ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ – Ecumenical Patriarch Bartholomew). Ova facebook grupa je otvorenog tipa, pa je samim tim i dostupna za komentarisanje i objavljivanje mišljenja pojedinica koji su njeni članovi. Tako je u ovom slučaju citat iz teksta Antene M zapravo stav koji je iznio član grupe, arhimandrit Romanos Anastasiadis, klirik Vaseljenske patrijaršije sa ostrva Krit.

Antena M objavila je tačan citat, ali je on netačno pripisan ekumenskom patrijarhu Vartolomeju.

Zbog toga, ovom njihovom članku dajemo ocjenu ”manipulisanje činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me)

Antena M: Manipulisanje činjenicama