Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti podstaklo je medije na širenje različitih informacija o teorijama ili skrivenim planovima koji stoje iza odluke Vlade da predloži ovaj propis…

In4s.net objavio je 12.01. tekst pod naslovom: 

Ovaj tekst prenijeli su i portali Alo rs, Informer, Sputniknews, Istokrs, Pravda, Srbijadanas, Nedeljnikafera, Radiobalkanfox, Theworldnews.net

Informer je tekst pod naslovom: 

I portal Alo.rs objavio tekst pod naslovom:

Sputniknews je objavio naslov:

Portal Istokrs:

Portal Pravda.rs:

Srbijadanas:

Nedeljnik afera:

Radiobalkanfox:

i portal Theworldnews net je objavio:

________

In4s.net objavio je ovaj tekst pozivajući se na navode iz knjige “Srbi i religijski intervencionizam” srpskog istoričara Aleksandra Rakovića. 

In4s.net navodi: 

U njegovoj knjizi „Srbi i religijski intervencionizam“  se, između ostalog, kaže, da je američki ambasador Milejdi, predložio političku saradnju između pravoslavnih i rimokatolika u Bosni, odnosno Srba i Hrvata, radi kako je kazao sprečavanja nadglasavanja Hrišćana. 

Ovim tvrdnjama dodat je i dio intervjua nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića koji je tvrdio da mu je u posetu došla visoka delegacija Malteškog reda i ponudila 150 miliona dolara za tri relikvije koje se nalaze u posjedu SPC.  

Bulatović ove tvrdnje, koje in4s.net prenosi kao relevante, iznio je još 2010. godine, ne nudeći nikakve dokaze. Dodatno, Aleksandar Raković, koji se koristi kao drugi izvor za ove navode, je prepoznat kao istoričar koji se istorijom bavi sa pozicija velikosrpskog nacionalizma i objektivnost njegovih stavova je upitna.

Konačno, neprovjerljivi opis ova dva davna događaja je predstavljen kao da dio skrivenog plana koji Crna Gora navodno sprovodi. To odgovara definiciji teorije zavjere, zbog čega objave sa portala In4s, Alo rs, Informer, Sputniknews, Istokrs, Pravda, Srbijadanas, Nedeljnikafera, Radiobalkanfox, Theworldnews.net ocjenjujemo kao “teorija zavjere”. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

(Raskrinkavanje.me)

Alo: Teorija zavjere | Informer: Teorija zavjere | IN4s: Teorija zavjere | The world news: Teorija zavjere | Nedeljnik Afera: Teorija zavjere | Srbija danas: Teorija zavjere | Pravda: Teorija zavjere | Istokrs: Teorija zavjere | Sputnik: Teorija zavjere | Radio Balkan Fox: Teorija zavjere