Nikad kraja neistinama: KOVID TESTOVI NE IZAZIVAJU TUMORE NA MOZGU

1752

Fejsbukom se ovih dana širi video, čiji glavni akter, tvrdi da je etilen oksid koji se koristi za sterilizaciju kućnih testova na koronu kancerogen, te da ljudi zbog brzih testova obolijevaju od raka.

Snimak je preveden na srpski jezik i podijeljen je nekoliko hiljada puta.  Autor video materijala, je u manje od tri minuta prepričao, navodno iskustvo svojih prijatelja i poznanika koji su, prema njegovim riječima,  umrli od krvarenja mozga ili dobili rak nakon korištenja jednokratnih kućnih testova na COVID-19.

Nakon toga je pokazao i komplet za samotestiranje, napominjući da na pozadini paketa piše “Sterile EO”, što je skraćenica za sterilan etilen oksid.

Kolege iz hrvatskog  Faktografa su već pisale kako se štapićima za uzimanje uzoraka, kroz nos ne dolazi do mozga.

S druge strane test je problematičan za one, koji imaju probleme sa disajnim putevima. Ne preporučuje ni osobama koje su imale traumu ili operativni zahvat na nosu, zatim osobama s izrazitom devijacijom nosnog septuma ili ljudima kojima je hronično začepljen nosni prolaz.

Video iz Velike Britanije obiluje neistinama jer je upravo, tamošnji resor za zdravstvo i socijalnu zaštitu objavio da su “brzi testovi na COVID-19 koje škole koriste sigurni  i ne uzrokuju rak”.

U tvitu tog Vladinog resora, stoji da su brzi COVID-19 testovi strogo ispitani i sigurni.

I Rojtersov tim za provjeru informacija nedavno je istražio ove navode, i utvrđeno je da je riječ o neistinama. I ta agencija je utvrdila da je sterilizacija etilen oksidom široko rasprostanjena, i regulisana međunarodnim sigurnosnim standardima.

Dakle,  tačno je da se etilen oksid smatra kancerogenim, i da se njime sterilišu  brisevi. Međutim nije tačno da je etilen oksid u obliku u kojem se koristi za sterilizaciju opasan, zato što u postupku sterilizacije postoji nivo sigurnosti utvrđen nacionalnim i međunarodnim standardima, koji se mora ispoštovati. Korištenje etilen oksida zapravo je veoma uobičajeno kod sterilizacije medicinske opreme –  i tako sterilisana oprema čini oko 50% svih sterilnih medicinskih uređaja u SAD-u.

Na službenoj stranici Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) može se pročitati sljedeće:

Uzimajući u obzir sve činjenice,  ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

In this article