COVID nije skrivena skraćenica za sertifikat o imunizaciji

2734

Koronavirus je pojava koja je preko noći izmijenila funkcionisanje državnih aparata, zaustavila ekonomske tokove, i izobličila sve čovjekove navike.

I dok se nadležni trude da osmisle kako da normalizuju stvarnost, odnosno amortizuju i zdravstvenu i novčanu štetu, koju nanosi ova pošast, teoretičari zavjere tvrde da je u pitanju vješto smišljen plan, sa jasnim ciljevima.

Tako se na postu koji se širi Fejsbukom, navodno, može pročitati stvarno značenje riječi COVID.

Na fotografiji je poruka “Još mislite da je u pitanju virus?”, uz akrostih:

C ertificate

O f

V accination

I dentity

D ocument

Sličicom se, dakle, insinuira da COVID nije virus već da se skraćenica odnosi na sertifikat o imunizaciji.

Međutim, COVID-19 je naziv bolesti koju uzrokuje virus SARS-CoV2. COVID-19 je skraćenica, koja svom punom obliku označava koronavirusnu bolest iz 2019. godine (COronaVIrus Disease of 2019).

Povezivanje naziva bolesti sa sertifikatom o imunizaciji, odnosno vakcinalnim pasošem, te stvaranje povezanih teorija zavjere postalo je trend na društvenim mrežama nakon najava brojnih zemalja da će uvesti sertifikate o vakcinaciji poznate koji će služiti da olakšaju putovanja.

Evropska komisija je 17. marta predložila uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar Evropske unije,  poznatog kao ‘kovid pasoš’ koji će sadržati podatke da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa. Međutim u njemu će stajati i informacije o tome da li je osoba stekla imunitet poslije preležane zaraze ili ima li negativan PCR test.

“Funkcija ovog sertifikata je da pokaže da li je osoba vakcinisana, ima negativan test ili se oporavila od kovida-19 i ima antitijela”, pojasnila je novinarima tog dana, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da  će podatke iz sertifikata priznavati sve države članice, a cilj je, kako je istakla, omogućiti slobodu kretanja “na bezbjedan način”.

Dalje se navodi da je Komisija, kako bi se izbjegla diskriminacija nevakcinisanih, predložila da sertifikati ne budu samo o vakcininaciji, već i za ljude koji su se testirali na COVID-19 ili ga preležali.

Iako su sertifikati o imunitetu došli u pažnju javnosti u kontekstu pandemije COVID-19, ovaj model nije nov i nepoznat.

Na primjer, italijanske države su još u 18. vijeku izdavale potvrde “fedi di sanità” čiji su nosioci bili izuzeti obaveznog karantina.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 1959. godine stvorila Međunarodnu potvrdu o vakcinaciji (Carte Jaune) kao potvrdu o vakcinaciji, posebno za žutu groznicu.

Tako i danas, vlade širom svijeta, uključujući i evropske vlasti, pokušavaju da definišu model dokumenta koji pokazuje da nosilac ima antitijela što ga čini imunim na bolest.

Uzimajući u obzir zvaničan stav Evropske komisije, kojim se tvrdi da će  kovid pasoš omogućiti slobodno kretanje i putovanja  i onima koji se nisu vakcinisali, te da je privremenog karaktera, ovoj objavi dajemo ocjenu Teorija zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

In this article