Niti su EU i Kanada planirale rat u Ukrajini, niti je Fon der Lajen to otkrila 

1031

Dok se spekuliše o potencijalnom uključivanju stranih sila u odnos između Rusije i Ukrajine u cilju pacifikacije, na društvenim mrežama se pojavila tvrdnja da su upravo strane sile pripremale “teren” za ovaj rat. 

Tako je više korisnika Fejsbuka (1, 2, 3, 4) podijelilo dio govora predsjednice Evropske komisije (EK), Ursule Fon der Lajen, u kojem je rekla da Kanada obučava ukrajinske vojnike od 2015. godine – što je iskorišćeno za kreiranje dezinformacija.  

“Je li upravo rekla da Kanada obučava ukrajinske vojnike od 2015?  
To pokazuje kako su planirali ovaj rat od puča u Ukrajini 2014?”, navodi jedan od korisnika Fejsbuka koji su podijelili izjavu predsjednice EK. 

Šta je tačno rekla predsjednica EK? 

Fon der Lajen se početkom marta sastala sa kanadskim premijerom, Džastinom Trudoom, nakon čega je održana pres konferencija za novinare.  

Na veb sajtu Evropske unije (EU) moguće je pronaći cjelokupni govor predsjednice Evropske komisije

“Pojačavamo našu podršku Ukrajini (EU i Kanada), uključujući i našu vojnu podršku, jer Ukrajinci imaju svu neophodnu hrabrost i duh, ali ono što im je potrebno jeste oružje. Evropska unija je do sada već isporučila 12 milijardi eura vojne opreme. Paralelno, nastavićemo da obučavamo ukrajinske vojnike, kao što to radite i vi. Ali vi to radite još od 2015. (…) Naš cilj je, sa evropske strane, da obučimo 30 hiljada vojnika do kraja godine”, rekla je Fon der Lajen. 

Ona je pozdravila posvećnost Otave kontinuiranoj podršci Ukrajini, pomenuvši dugogodišnje napore Kanade u obučavaju ukrajinskih vojnika.  

Obuka se već godinama sprovodi na zahjev ukrajinske vlade 

Na zvaničnom veb sajtu Vlade Kanada je objašnjeno da se obuka ukrajinskih vojnika sprovodi u okviru operacije UNIFIER od 2015, a na zahtjev ukrajinske vlade. 

“Operacija UNIFIER je misija vojne obuke i izgradnje kapaciteta Kanadskih oružanih snaga (CAF) kao podrške Oružanim snagama Ukrajine. Pokrenuta je 2015. godine na zahtjev ukrajinske vlade, a 2022. je proširena i produžena do marta 2025. godine”. 

Oružane snage Kanade su obučile više od 300 hiljada ukrajinskog vojnog i bezbjednosnog osoblja u taktici na bojnom polju i naprednim vojnim vještinama.   

“U periodu od septembra 2015. do februara 2022. godine, 33.789 kandidata za Oružane snage Ukrajine je učestvovalo na obuci održanoj u Ukrajini. Oružane snage Kanade su pomogle u obezbjeđivanju 726 kurseva koji obuhvataju sve linije napora. Ovaj broj uključuje pripadnike Nacionalne garde Ukrajine (NGU). Za to vrijeme, Oružane snage Kanade su obezbijedile obuku za 1.951 pripadnika NGU”. 

Ukrajina je zaista počela sa osposobljavanjem vojnih kapaciteta nakon 2014. godine, kada je Rusija anketirala Krim, i u tom procesu su značajnu ulogu imale, osim Kanade, i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija. Međutim, to ne znači da su te države planirale rat, kako se tvrdi u Fejsbuk objavi. 

Činjenica da je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, obesmišljava ovu tvrdnju, te iz tog razloga objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article