Vakcine su dostupne skoro godinu dana i jesu korisne, iako ne štite 100%

957

Od samog početka globalne pandemije koronavirusa velikom brzinom su se društvenim mrežama širile netačne informacije o pandemiji, a sa pojavom vakcina istom brzinom se šire komentari samozvanih “stručnjaka” da vakcine nijesu učinkovite i da ih ne treba koristiti.

Tako je sa namjerom da se ukaže zašto se ne treba vakcinisati na već poznatoj Fejsbuk stranici podijeljen video snimak od pola minuta iz jednog televizijskog gostovanja u kome je tema vakcinacija i gdje gost navodi voditelju stav njegovog susjeda o vakcinama.

Obava je podijeljena 103 puta uz prateći tekst:

„Kruže priče da…i kako onda da ubijediš nekoga da se ušprica, kaže čovjek”.

Gost emisije navodi da mu je susjed, na njegovo pitanje kada će se vakcinisati, odgovorio „ kada se pojave vakcine, jer ovo što se sada nudi nijesu vakcine“.

„Zna se šta je definicija vakcine. Vakcina je nešto  što te štiti bar godinu dana od zaraze. Ovo vidimo da nakon nekoliko mjeseci  izvjetri i drugo ne možeš biti zarazan i prenositi . Čim se pojavi vakcina ja ću se vakcinisati kaže susjed.I kako razuvjeriti tog čovjeka”, navodi se u video objavi.

Pošto u objavi nije dostupan kompletan snimak emisije nije jasno šta je prethodilo ovoj izjavi, a iako se ne navodi o kojim je vakcinama riječ, jasno je da se radi o vakcinama za suzbijanje koronavirusa.

Upravo se „mišljenje susjeda“ nudi onima koji pogledaju objavu na društvenoj mreži kao dokaz zašto se ne treba vakcinisati, odnosno, insinuira se da  ovo nijesu vakcine protiv korone jer „ispare nakon nekoliko mjeseci i da sa vakcinama ne možeš biti zarazan.“

Činjenice su, međutim, drugačije.

Vakcine protiv koronavirusa su se već pojavile i to kako objašnjava Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u decembru 2020.godine.

“Pošto su vakcine protiv COVID-a razvijene tek posljednjih mjeseci, prerano je znati koliko će trajati zaštita vakcina protiv COVID-19. Istraživanje je u toku da odgovori na ovo pitanje. Međutim, ohrabrujuće je što dostupni podaci sugerišu da većina ljudi koji se oporave od COVID-19 razvijaju imuni odgovor koji pruža bar određeni period zaštite od ponovne infekcije – iako još uvek učimo koliko je ova zaštita jaka i koliko dugo traje”, objasnili su tada iz SZO.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objašnjava da su mnoge različite javne organizacije i privatne kompanije radile zajedno kako bi vakcine protiv COVID-19  bile dostupne javnosti, a iako su brzo razvijene preduzeti su svi koraci da se osigura njihova bezbednost i efikasnost.

„Naučnici već dugi niz godina rade na razvoju vakcina protiv koronavirusa, poput onih koje izazivaju teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS). SARS-CoV-2, virus koji izaziva COVID-19, povezan je sa ovim drugim korona virusima. Znanje koje je stečeno kroz ranija istraživanja o vakcinama protiv koronavirusa pomoglo je da se ubrza početni razvoj trenutnih vakcina protiv COVID-19“, objasnio je CDC, dodajući da su ispitivanja pokazala da su vakcine efikasne, posebno protiv teške bolesti, hospitalizacije i smrti.

CDC, takođe, objašnjava da još nije poznato koliko dugo traje zaštita vakcinom protiv COVID-19.

„Nedavne studije pokazuju da se zaštita od virusa vremenom može smanjiti. Ovo smanjenje zaštite navelo je CDC da preporuči određenim grupama da dobiju dopunsku vakcinu najmanje šest  mjeseci nakon završetka njihove početne serije vakcinacije“, navodi CDC.

O tome da vakcine nijesu “zbrzane” pisali smo ranije.

Takođe, poznato je da ko primi vakciini može ponovo da se zarazi koronavirusom o čemu je analizu uradio portal Health Feedback.

Health Feedback objašnjava da iako neki pojedinci koji primaju vakcine protiv COVID-19 i dalje mogu razviti bolest, vakcine značajno smanjuju rizik od razvoja simptomatskih i teških slučajeva.

„Tvrdnje su stoga pogrešne jer se insistira na tome da vakcina mora biti 100 odsto efikasna prije nego što se može smatrati korisnom.“ navodi ovaj portal.

Pisali smo i o tvrdnjama da, iako je pala efikasnost vakcina sa pojavom novog delta soja  sa njima i dalje ostaje visoka zaštita, kao i da su istraživanja iz cijelog svijeta uključujući i region pokazala  da su vakcinisane osobe u velikoj mjeri zaštićenije od nevakcinisanih.

Pošto su vakcine protiv koronavirusa  dostupne od decembra 2020.godine ovu objavu ocjenjujemo kao “lažnu vijest”.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.