Nova zloupotreba satire na društvenim mrežama: Krivokapić nije rekao da je ženama mjesto u kuhinji

1501

Na društvenim mrežama u Crnoj Gori danas je odjeknula vijest – premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je ženama mjesto u kuhinji.

Svakako, mizogena izjava tog tipa bila bi za svaku osudu. Naravno, pod uslovom da je premijer to stvarno kazao.

Vijest je objavljena na portalu Pouzdano.me.

U tekstu se navod u da je Krivokapić rekao: Naše žene su naše blago i moramo ih cijeniti i poštovati. Na kraju, na njima je najteži zadatak, a to je da iznesu porodicu i vode računa o domaćinstvu. Moramo pokazati poseban senzibilitet“.

Naravno, u članku se ne navodi ni kada ni gdje je Krivokapić ovo kazao. A šta je razlog za to? Razlog je to što je portal Pouzdano.me satirični portal, što je jasno naznačeno i na njihovom sajtu.

Ipak, ova vijest se na društvenim mrežama plasirala kao stvarna izjava Krivokapića. Članak koji je nastao u svrhu zabave publike tako je zloupotrijebljen kako bi se Krivokapiću pokušala nanijeti šteta.

Ovaj sadržaj, jasno je, dobija ocjenu satira.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Pouzdano.me: Satira

In this article