Nova zloupotreba satire na društvenim mrežama: Krivokapić nije rekao da je ženama mjesto u kuhinji

Na društvenim mrežama u Crnoj Gori danas je odjeknula vijest – premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je ženama mjesto u kuhinji. Svakako, mizogena izjava tog tipa bila bi za svaku osudu. Naravno, pod uslovom da je premijer to stvarno kazao. Vijest je objavljena na portalu Pouzdano.me. U tekstu se navod u da je Krivokapić …

386

Na društvenim mrežama u Crnoj Gori danas je odjeknula vijest – premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je ženama mjesto u kuhinji.

Svakako, mizogena izjava tog tipa bila bi za svaku osudu. Naravno, pod uslovom da je premijer to stvarno kazao.

Vijest je objavljena na portalu Pouzdano.me.

U tekstu se navod u da je Krivokapić rekao: Naše žene su naše blago i moramo ih cijeniti i poštovati. Na kraju, na njima je najteži zadatak, a to je da iznesu porodicu i vode računa o domaćinstvu. Moramo pokazati poseban senzibilitet“.„Na pitanje novinara da li to znači da smatra da žene treba da budu domaćice, Krivokapić odgovara: „To ne smatram ja, već najugledniji svjetski naučnici. Ja jesam religiozan, ali sam kao što znate i univerzitetski profesor i čovjek od nauke. Evolucijom su se žene i muškarci razvijali na različit način. Dok su muškarci išli u lov, žene su uglavnom vodile brigu o domaćinstvu. To su neke stvari koje se do danas nisu promijenile. Ne kažem da ženama ne treba dati izbor, ali je i naš zadatak da ih podstaknemo da rade ono za šta su najsposobnije“, kaže se u tekstu.

Naravno, u članku se ne navodi ni kada ni gdje je Krivokapić ovo kazao. A šta je razlog za to? Razlog je to što je portal Pouzdano.me satirični portal, što je jasno naznačeno i na njihovom sajtu.„POUZDANO je satirični portal čija je svrha da kroz humor zabavi čitaoce ili skrene pažnju na određene društvene pojave. Sve vijesti na našem portalu su izmišljene. Prepoznavši strah u društvu od formalnih autoriteta i bilo kog oblika društvene kritike, naš glavni cilj je da javne ličnosti, institucije, i u globalu strukture moći i uticaja u društvu izložimo satiri, bez namjere da iskazujemo normativne stavove“, stoji na sajtu ovog portala.

Ipak, ova vijest se na društvenim mrežama plasirala kao stvarna izjava Krivokapića. Članak koji je nastao u svrhu zabave publike tako je zloupotrijebljen kako bi se Krivokapiću pokušala nanijeti šteta.

Ovaj sadržaj, jasno je, dobija ocjenu satira.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Pouzdano.me: Satira

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

02/03/2021

Ocjena:

Raskrinkano, Satira
In this article